Hlavní obsah

Tomáš Vorel dokončuje Cestu domů

Právo, míš

Po dvou úspěšných filmech Cesta z města a Cesta do lesa dokončuje scenárista a režisér Tomáš Vorel film Cesta domů, který na oba předchozí navazuje a završí osudy všech hlavních postav volné trilogie.

Video k filmu Cesta domůVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

Zemědělskou rodinu Papošů opět hraje Bolek Polívka a Eva Holubová, rodinu přistěhovanou z města na venkov znovu ztvární Tomáš Hanák a Barbora Nimcová, v roli revírníka Ludvy se vrátí Tomáš Vorel jr. a Lucie Šteflová jako jeho žena. Milan Šteindler hraje vypečeného předsedu myslivců.

Stejně jako předchozí dva filmy, i Cesta domů vznikala v téměř nedotčené oblasti okolí Rabštejna nad Střelou. Zároveň odtud pochází i samotný scénář k filmu. „Scénář jsem dal dohromady z příběhů a historek, které jsem tady slyšel nebo sám zažil. Při psaní mi pomáhali místní sedláci, lesníci a myslivci,“ říká o vzniku filmu Vorel.

Tomáš Hanák při natáčení Cesty domů

Samotné natáčení trvalo celý rok od léta do léta, aby tvůrci zachytili přírodu a život na vsi ve všech ročních obdobích. „Snažili jsme se natáčet vše autenticky, čekali jsme, až uzraje pšenice, až vykvete řepka, až napadne sníh. Podařilo se nám natočit srnce v pšenici, jelena v říji, kachny nad rybníkem,“ přibližuje natáčení režisér.

Diváci mohou přispět

Příznivci obou předešlých filmů nebo celkové tvorby a poetiky režiséra Tomáše Vorla, jenž natočil například Pražskou pětku, Kouř, Cestu z města, Gympl nebo Vejšku, mohou film Cesta domů podpořit a přispět na dokončovací práce prostřednictvím služby Donio.

Podle producenta filmu Ondřeje Kulhánka z Bontonfilm Studios je potřeba dokončit poslední části barvení, zvuku a hudby.

„Vedle zakončení příběhů všech postav se Tomášovi skvěle povedlo zachytit přírodu. Les, pole, osamělou hájovnu. Při sledování filmu má člověk chuť okamžitě odjet někam ven na louku. Kamery jsou ale nedokonalé a tomu, aby divák na plátně viděl opravdové barvy a slyšel opravdové zvuky přírody, je nakonec potřeba pomoci. Tomáš to chce mít perfektní a výsledek bude stát za to,“ věří Kulhánek.

Oba filmy Cesta z města a Cesta do lesa jsou zdarma a legálně k vidění na YouTube kanále Vorel Film, kde mají dohromady přes dva miliony zhlédnutí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám