Hlavní obsah

Studie: Čínští cenzoři už působí přímo na place v Hollywoodu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při natáčení některých hollywoodských filmů jsou přítomni zástupci čínské cenzury, uvedla studie organizace PEN America. Filmaři prý upravují obsazení, zápletky i dialogy, aby neurazily čínské úřady.

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Gere tvrdí, že by dnes Hollywood film o dalajlamovi nenatočil.

Článek

Čínský cenzor byl podle zprávy přítomný mimo jiné u natáčení Iron Mana 3. Hodně se píše také o filmu Top Gun: Maverick. Už dříve se objevily zprávy o tom, že zmizely tchajwanská i japonská vlajka z bundy Toma Cruise na serveru The Japan Times. V prvním díle, který běžel v osmdesátých letech, měl herec nášivky na zádech. Méně známá tchajwanská vlajka je červená a má v horním rohu bílé slunce v modrém poli.

Server naznačuje, že tato těžko vysvětlitelná proměna asi souvisí s čínským koproducentem filmu Tencent Pictures. Takové spolupráce jsou dnes v Hollywoodu běžným postupem, o kterém ale diváci většinou nevědí.

Část filmařů tak prý doslova podlézá nedemokratickému čínskému režimu. Zmínil to i slavný herec Richard Gere, který se už léta zabývá buddhismem a přátelí se s dalajlamou. Stal se tak v Číně nepřítelem číslo jedna.

Ať žije komunistická strana! South Park vydal omluvu čínským cenzorům

Kultura

Podle Gera se Hollywood vyhýbá závažným společenským tématům: „Představte si film Kundun Martina Scorseseho o životě dalajlamy nebo Rudý labyrint, který je velmi kritický k čínskému právnímu systému. Představte si, že by je točili dnes. Neudělali by to,“ tvrdí.

Bývalý šéf společnosti Disney Michael Eisner už se kdysi za film Kundun, který ukazoval čínský teror v Tibetu, omlouval. Starší snímek je podle dnešních komentátorů „radioaktivním materiálem“ a streamovací služba Disney plus ho raději ani nenabízí.

Čína: Předložte celý seriál předem, nebo ho nepovolíme

Kultura

Americké filmy v roce 2019 v Číně vydělaly 2,6 miliardy dolarů. Jen Avengers: Endgame vynesli asi 614 milionů dolarů. Disney našlapuje kolem čínských komunistů velmi opatrně a ostatní studia se začínají chovat podobně.

„Naší největší starostí je to, že v Hollywoodu je stále normálnější autocenzura, která předvídá, po čem jde cenzor z Pekingu,“ řekl James Tager z organizace PEN.

Trumpova administrativa také kritizuje Hollywood, že dělá propagandu čínské komunistické straně, paradoxně tak stojí na stejné straně jako PEN, který ale prezidenta Donalda Trumpa nijak nepodporuje. Naopak ho zažaloval, že zneužívá státní mašinérii, aby se mstil novinářům za články, které se mu nelíbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám