Hlavní obsah

Sledovanost Oscarů vyskočila, dlouhodobý problém ale zůstává

Oscary sledovalo na stanici ABC v noci na pondělí asi 15,36 milionu diváků. Ve srovnání s rokem 2021, který přinesl katastrofální propad, to vypadá dobře. Tehdejších 9,85 milionu diváků byl nejhorší výsledek v dějinách.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Kenneth Branagh drží Oscara za původní scénář ke svému snímku Belfast.

Článek

Oscary ale přesto nemohou slavit. Aktuálních 15,36 milionu diváků není žádný zázrak. Jen to potvrzuje dlouhodobý trend úpadku hollywoodské ceremonie, protože šlo o druhý nejhorší výsledek vůbec.

V roce 2020 se dívalo zhruba 23,6 milionu lidí a v roce 2019 to bylo dokonce 29,6 milionu lidí.

Některé problémy organizátoři této tradiční blyštivé estrády nemohou ovlivnit - měnící se dobu, náladu ve společnosti, covid. Přesto se ale v amerických i českých médiích už dlouho píše o tom, že akademie ničí Oscary sama svými nesmyslnými nápady.

Absurdní návrh na zavádění ceny za „populární film“, který se vzápětí zase odvolával, jen dokládá zmatenost a zoufalství pořadatelů. Návrh na povinné kvóty na homosexuály a další skupiny obyvatel vyvolal ještě větší odpor.

Noví Oscaři? Nic pro nás, říkají režiséři Ondříček, Zelenka, Svátek, Kny a Marhoul

Kultura

Kanadský kritik a publicista Mark Steyn uvedl, že urychlují smrt umění a že se nyní dělá přesně to, co se vyčítalo komunistům. Své pochybnosti vyjádřili i čeští režiséři Petr Zelenka, David Ondříček nebo Václav Marhoul a další.

Oscar: Filmem roku je V rytmu srdce, uspěli i Will Smith a Jessica Chastainová

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám