Hlavní obsah

RECENZE: Gentlemani Guye Ritchieho se zařadí k nejlepším akčním komediím

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akční komedie Gentlemani potvrzuje, že Guy Ritchie, Colin Farrell, Hugh Grant a Matthew McConaughey bývají zárukou slušné zábavy. Podobné příběhy i styl jsme sice viděli mnohokrát, ale Ritchie nedokáže nudit ani po letech.

Trailer k filmu GentlemaniVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Velký britský drogový boss Mickey Pearson (Matthew McConaughey) ovládl už na vysoké škole obchod s marihuanou. Po letech uvažuje o prodeji svého nelegálního impéria. Obchodně se setkává s bohatým židovským mafiánem i s agresivními Číňany a omylem rozzuří ruského oligarchu. Doufá, že odejde do důchodu a bude sekat trávník, jenže jak prodat obří marihuanový koncern, aniž by se všichni nepozabíjeli navzájem?

Už výchozí situace komedie Gentlemani vypadá slibně a výsledek to potvrzuje. Vtipná, rychlá, akční, cynická, místy i praštěná a hláškami našlapaná komedie baví celých 113 minut.

Její podstata přitom netkví v rozpočtu, který jistě nebyl malý, není ve zbraních, hezky natočených rvačkách nebo v autech, ale ve scénáři. Pracovali na něm režisér Guy Ritchie, Ivan Atkinson a Marn Davies. Vyšperkovali si své šťavnaté postavy i dialogy, v nichž gangsteři hovoří květnatým slangem a spojují výhrůžky a naparování s filozofickými úvahami i bizarními nesmysly.

RECENZE: Příliš osobní známost. Nevěrníci a alkoholici v tuctové story

Film

Příběh je rozvržen tak, aby vždy v pravou chvíli přicházely zvraty, útočník se stal obětí a zase naopak, přičemž žádná z postav, ani bohatý boss Mickey, si nemůže být jista, že zítra nespadne z mostu nebo z paneláku.

Foto: Vertical Ent.

Matthew McConaughey

Foto: Vertical Ent.

Colin Farrell a Charlie Hunnam

Drsňák McConaughey šíří strach pouhým pohledem, zatímco mimořádně legrační Colin Farrell ve své teplákové soupravičce a čepičce vypadá jako správce tělocvičny (také jím je), ale ve scéně, kde ho provokují přihlouplí teenageři s nožíkem, s humorem ukáže, že není radno ho provokovat.

Sestavu skvěle doplňuje stárnoucí Hugh Grant jako užvaněný podvodníček, který by si chtěl taky sáhnout na miliony.

Ritchie svou mafiánskou story nevypráví chronologicky, je orámována rozhovorem Hugha Granta s Charliem Hunnamem, kteří děj komentují, vracejí zpět nebo různě poupravují. Metakomentáře a narážky na starší filmy nebo pop music jsou příjemným bonusem k už tak dobré komedii.

Celkové hodnocení: 80 %

RECENZE: Králíček Jojo. Válečná komedie, při níž mrazí v zádech

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám