Hlavní obsah

RECENZE: Českého vojáka zlomili nacisti, ale hlavně peníze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Biser A. Arichtev obsadil Mariána Labudu mladšího do hlavní role v dvoudílném filmu České televize Anatomie zrady – Emanuel Moravec. První díl uvede ČT1 v neděli 26. dubna ve 20.10.

Foto: Česká televize

Ondřej Vetchý a Marián Labuda mladší ve filmu o Emanuelu Moravcovi.

Článek

Anatomie zrady je další faustovský příběh velkých ambicí, které mají smrtící důsledky. Vizuální stránka filmu nevypadá úplně lacině, v dnešní době quality TV jsou ovšem standardy tak vysoké, že dvoudílný český projekt přece jen neohromí. Vedle Netflixu a HBO vypadá ČT pořád jako chudý příbuzný.

Trochu nešťastně dopadlo nastavování nově natočeného materiálu technicky nekvalitními archivními záběry. Autenticitu to nepodporuje. Dělá to spíše dojem, že někdo najednou přepnul program z nového filmu na dokument o Hitlerovi na ČT2.

Postavu Moravce se ale podařilo propracovat poutavě a do hloubky. Vidíme figuru, která je výmluvná, snaživá, mediálně obratná. Prvorepublikový důstojník, který preferuje boj před diplomacií, navíc s aureolou legionáře, má velké ambice, ale po Mnichovu a okleštění republiky je z armády propuštěn. Osobní návštěvou u prezidenta Beneše se jen ztrapní.

Foto: Česká televize

Z filmu Anatomie zrady – Emanuel Moravec

Zneuznaný voják na dně. Chtěl si žít na vysoké noze, a teď ho pronásledují bývalé manželky a milenky s nemalými finančními nároky. Zůstává bez možnosti kariéry a očekává, že ho Němci zatknou, protože v minulosti nepěkně mluvil o Hitlerovi, ale to se nestane.

Objeví se dávný známý z armády, v Čechách narozený Němec, a nabídne mu místo cely neuvěřitelnou kariéru, okružní poznávací cestu po Německu a možnost vystupovat v médiích. Moravec si pak svou prolhaností a spíše předstíranou loajalitou získá důvěru říšského protektora. Je jeho koněm, který v Čechách a na Moravě zajistí “klid na práci”.

Z Masarykova důstojníka se tak stává pan ministr, nacistické monstrum ve velkém tragickém příběhu s věrohodným scénářem i herci. Letos patří k nejpovedenějším televizním projektům.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám