Hlavní obsah

Případy z Ostravska vsadily na osvědčené postupy

Právo, Eva Vejdělková

Završil se další detektivní seriál České televize, která je v posledních letech produkuje ve značném množství, patrně i proto, že stále ještě představují diváckou jistotu. A právě tato sázka na jistotu provázela zrod novinky asi nejvíc.

Foto: Česká televize

Karel Dobrý, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Štěpán Kozub a Pavel Kříž jako ostravští kriminalisté.

Článek

Třináctidílné Místo zločinu Ostrava patří k titulům, které se opírají o řadu samostatných uzavřených případů a spojnici v osobních linkách vyšetřovatelů, zároveň se snaží využít fotogeničnost regionu i jeho sociální realitu. Pokud jde o zločiny, dopadl mnohem lépe než před lety jeho předchůdce Místo zločinu Plzeň. Pokud jde o vizuální stránku, byť se rovněž zhlédl v průmyslovém pohraničí, nesnaží se kamerou kouzlit tak moc jako nedávno Rapl v severních Čechách.

Snaha tvůrců se v početné žánrové produkci přece jen odlišit se tedy počítá. Zvlášť když seriál z Ostravska přišel s ženskou hrdinkou v hlavní roli, což je v tomto žánru u nás stále ještě výjimka. A k tomu dokonce nabídl i téma ženské emancipace, na něž u nás zatím v detektivce a krimi nevsadil nikdo.

V seriálu Slunečná bude hrát vzácný host, Predrag Bjelac

Film

Hlavní hrdinku Emu v podání Pavly Beretové nechali tvůrci potýkat se s problémy v nové funkci šéfky mordparty, kterou jí nepřeje jak její zástupce (Stanislav Majer), tak machistický šéf (Pavel Kříž). Jenže se do toho pustili zároveň i poněkud polehoučku.

Zvolili obvyklý žánrový postup pomrkávající na diváka ve stylu „co se škádlívá, rádo se mívá“, a tak si divák drobná napětí mezi kriminalisty snadno přiřadí k povinné a očekávané žánrové konverzačce. Scénář se sice aspoň pokouší vtipně obrátit stereotypy o mužském a ženském přístupu, když emocemi a horkou hlavou, které se obvykle přisuzují ženám, neobdaří šéfku, ale jejího zástupce, jenže to je v podstatě sotva postřehnutelný aspekt v pozadí.

Nové a do značné míry společensky i žánrově provokativní téma proto představuje spíš mírný pokrok v mezích zákona, který se snaží případného šovinistu v publiku příliš nepopudit, nedej bože přimět přepnout na konkurenční Specialisty natočené podle německého vzoru.

O snaze nabídnout už ověřený úspěšný koncept vypovídá i fakt, že seriál do určité míry vychází ze skutečných zločinů v regionu. To českého diváka mimořádně láká, jak už si veřejnoprávní televize ověřila u populárních Případů 1. oddělení, na nichž spolupracoval šéf pražské mordparty Josef Mareš.

Zrádci nejsou o drogách, říká režisér Viktor Tauš

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám