Hlavní obsah

Policie za socialismu umlátila studenta. Svědek se stal lovnou zvěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškoláka Grzegorze v roce 1983 umlátila polská komunistická policie k smrti. Vražda ale měla svědka a toho začala pronásledovat policie, tajná služba i vládní média. Režisér Jan P. Matuszyński o tom natočil thriller Nezanechat stopy, který má vstoupit do českých kin 5. května.

Trailer filmu Nezanechat stopyVideo: Aerofilms

 
Článek

Film vznikl v koprodukci Polska, Francie a České republiky. Byl inspirován knihou Nezanechat stopy: Případ Grzegorze Przemyka od Cezaryho Łazarewicze, který příběh vypráví z pohledu ubitého studenta, očitých svědků i neprávem obviněných zdravotníků a úřadů.

Mladík Jurek byl jediným svědkem vraždy Grzegorze Przemyka. Komunistická moc využila celý svůj aparát, včetně tajné služby, policie, médií a soudů, aby Jurka a Grzegorzovu matku umlčela. Situace se však komunistům vymkla z rukou. Svědka se jim nedařilo zadržet a pravda o smrti Grzegorze Przemyka se šířila. Navíc se do toho zapojil kněz Jerzy Popiełuszko, který měl značný vliv na veřejnost, a aféra narostla do obřích rozměrů.

„Klíčovým rozhodnutím při adaptaci této knihy bylo zaměřit se pouze na události z let 1983 a 1984. Łazarewicz přeci jen popisuje rozsáhlý příběh, který by snadno zaplnil tři sezony televizního seriálu,“ uvedl režisér Jan P. Matuszyński.

Foto: Aerofilms

Thriller Nezanechat stopy. Na snímku Tomasz Zietek

Podle filmového magazínu Screen Daily je zpracování filmu velmi silné a diváci po celém světě ocení evidentní paralely se smrtí George Floyda.

„Grzegorz Przemyk byl s největší pravděpodobností zadržen proto, že nechtěl ukázat občanský průkaz. I když, jak se později ukázalo, ho měl celou dobu u sebe. Nechtěl to udělat proto, že stanné právo bylo tou dobou pozastaveno a on se zkrátka postavil za svá občanská práva. Na první pohled to vypadá jako drobnost, ale ve skutečnosti šlo o velmi důležitý postoj. A v tomto kontextu opravdu nezáleží na tom, že se to stalo už v roce 1983,“ dodal Matuszyński.

Reklama

Výběr článků

Načítám