Hlavní obsah

Oscarový film Parazit uvidí diváci v Česku v černobílé verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský snímek Parazit režiséra Pong Čun-hoa, který získal čtyři Oscary včetně ocenění za nejlepší film loňského roku, uvedou česká kina v černobílé verzi. První neanglicky mluvený film, který zvítězil v hlavní kategorii Oscarů, ve speciální režisérské verzi nabídnou již v pondělí vybraná kina v Praze, Brně a Chomutově.

Foto: KVIFF

Z filmu Parazit korejského režiséra Pong Čun-hoa.

Článek

V dalších dnech drama, které kromě nejlepšího filmu vyhrálo Oscary v kategoriích nejlepší zahraniční celovečerní film, režie a původní scénář, uvidí zájemci v Uherském Hradišti, Semilech a Trutnově, uvedla za distribuční společnost Aerofilms Kateřina Dvořáková.

V České republice měla barevná verze filmu premiéru loni v březnu. Zaznamenala návštěvnost necelých 43 217 lidí a tržby přibližně 5,1 milionu korun.

„Je mi jasné, že na tuto (černobílou) verzi bude spoustu různých názorů. Osobně si myslím, že jednotlivé postavy působí ještě pronikavěji a že díky odstínům šedi lépe vynikne tragický rozdíl v tom, jak odlišné prostory jednotlivé rodiny obývají,“ uvedl režisér Pong Čun-ho.

Oscarový adept Parazit bude rozšířen na seriál

Film

Černá komedie Parazit sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. V žánru thrilleru, dramatu i satiry vtipnou formou ukazuje, co může přinést setkání dvou odlišných světů. Od své premiéry na festivalu v Cannes sklidil Parazit úspěchy po celém světě. Kromě Zlaté palmy a Zlatého glóbu získal přes 170 dalších ocenění a byl nominovaný na šest Oscarů.

„Když jsem Parazita připravoval, nebyl žádný plán – prostě jsem chtěl natočit svůj další film. Ale pak jsme jeli do Cannes, vyhráli Zlatou palmu a americký distributor řekl: ‚Parazit dostane spoustu nominací na velká ocenění, ať chcete, nebo ne.‘ A tak jsme byli v podstatě donuceni začít tuhle intenzivní cestu,“ řekl režisér.

V USA tržby filmu překročily 30 milionů dolarů, celosvětově Parazit utržil už 165 milionů dolarů.

Černobílý Parazit byl loni uveden v premiéře na festivalu v Rotterdamu. „Bez barev silněji vynikne kontrast mezi chudou a bohatou rodinou. Divák se může více soustředit na strukturu obrazu, obzvlášť na blyštivé a čisté interiéry domu Parkových,“ řekl režisér Čun-ho. „Sám jsem černobílou verzi viděl jen dvakrát. Poprvé jsem si připadal, jako bych se díval na starý film, na příběh z dávných dob. Podruhé na mě snímek působil intenzivněji, více krutě,“ dodal.

Oscary: Nejlepším filmem je Parazit, nejlepšími herci Zellwegerová a Phoenix

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám