Hlavní obsah

Ondřej Vetchý o své roli loupežníka: Je to chlap pevných morálních hodnot

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Jindřichově Hradci je po Pražském hradě a Českém Krumlově třetí největší v Čechách. Během staletí se rozrostl do plochy tří a půl hektaru, patřil Vítkovcům, Slavatům a až do roku 1945 Černínům. V uplynulých dnech se v něm usadil filmový štáb.

Video z natáčení filmu Tajemství staré bambitky 2

 
Článek

Režisér Ivo Macharáček tam dokončuje s Ondřejem Vetchým, Veronikou Khek Kubařovou, Miloslavem Vladykou, Jiřím Lábusem, Václavem Noidem Bártou, Tomášem Klusem a dalšími herci pohádku Tajemství staré bambitky 2. Rozepsal osudy postav z deset let starého prvního dílu a ke stávajícím přidal další.

Vrací se loupežník Karaba v podání Ondřeje Vetchého. „Myslím, že loupežník, který stojí na správné straně a bojuje proti establishmentu, jenž nevytváří pro společnost hodnoty, přestává být loupežníkem a stává se bojovníkem. Důležité je vědět, že Karaba nikdy nekradl pro sebe, ale pro ty okradené, nejchudší a nejubožejší, kterým tak vracel to, oč byli oloupeni,“ řekl Právu o své postavě Vetchý.

„Karaba byl vždy hrnčíř, živil se tím, a když se narodilo dítě, přísahal své ženě, že už loupit nebude. Sám pak dítě vychovával, což byla velká odpovědnost. Po celou tu dobu loupežníkem nebyl. Až když společnost dozrála do takového stadia, že nebyla schopna žádné sebereflexe, porušil přísahu ve jménu toho, aby se společenské normy v zemi narovnaly,“ zdůraznil Vetchý.

„Je to chlap pevných morálních hodnot a to se mně a možná i lidem líbilo. Mohli se s ním vnitřně identifikovat. Chtěl bych, aby to tak nebylo jenom v pohádkách, v těch to máme v moci my filmaři, ale abychom tak žili všichni nejen v naší zemi. To je už zase naše odpovědnost. Když si totiž kterákoli společnost stanoví vnitřní hodnotový řád, který ji kultivuje a ukotvuje, pokaždé, když se ten řád naruší, je to špatně. A kdyby kradla a lhala drtivá většina lidí, tak to stejně není normální,“ dodal.

Veronika Kubařová hraje v pohádce novou postavu, královnu Julii. První díl jako divačka dobře zná.

„Otázka, kdo je vlastně loupežník, mi připadá strašně aktuální. Zlo má často úplně jinou podobu, než si na první pohled představujeme. A právě o tom Tajemství staré bambitky podle mě ve velké míře je. Karaba se nemění, má jasně nastavené hodnoty a to je to, co společnost a lidi kolem něj drží,“ řekla Právu herečka o své postavě.

Lotři navždy lotry zůstanou

„Královna Julie musí vládnout sama a všemu se musí sama postavit. Navíc má obrovskou smůlu, takže hledá někoho, kdo by s ní tu smůlu v životě ustál nebo ji případně změnil,“ dodala.

Filmaři zrovna natáčeli scénu, v níž se dva zlí rádcové Miloslav Vladyka a Jiří Lábus snaží ukrást měšce s penězi. Strhne se rvačka s Karabou, k rádcům přispěchá jejich pomocník Václav Noid Bárta a společně utečou s lupem z místnosti.

„Je to hodně akční pohádka, nalítáme se, napereme a naskáčeme opravdu dost,“ řekl po natočení scény Vladyka. „Jirka Lábus je úžasný, nevěřil bych, že je schopný takových akrobatických kousků.“

Lábus své pohádkové postavy nikdy nepočítal, ale potvrzuje, že jich bylo hodně. „Jen jedinkrát to byl princ, ale byl to debil,“ řekl se smíchem herec, jehož nejslavnější pohádkovou postavou je Rumburak. I v Tajemství staré bambitky 2 hraje lotra.

„A lotry oba i zůstaneme. Ukradneme strašně moc peněz, o které pak zase trochu přijdeme. Nerad bych však prozrazoval víc,“ dodal.

Na otázku, jak se mu po dlouhé době k postavě vracelo, odpověděl: „Byl jsem překvapen, že to je od jedničky už deset let. Ale hned jsem si pohádku vybavil, protože ji často opakují v televizi. Asi dvakrát jsem ji v posledních letech viděl a neměl jsem s tím problém. Vniknul jsem do té svině hned.“

„Mám dvě dcery, takže znám spoustu písniček, které sleduju v jejich pohádkách, a zároveň si na nich můžu vyzkoušet, jak hudba funguje. Snažil jsem se ji tedy uzpůsobit k tomu, aby se líbila hlavně dětem. Zároveň jsem ji dával až do takového Disney stylu. Nechtěl jsem složit úplně jednoduchou, přímočarou dětskou muziku, ale udělat ji trošku složitější, aby se líbila i dospělým. Písniček je v pohádce asi šest nebo sedm, a podle prvních reakcí dětí a rodičů se líbí. V létě mě čeká scénická hudba, která bude z témat těch písniček vycházet,“ vysvětlil Václav Noid Bárta, jenž v Tajemství staré bambitky 2 nejen hraje, ale složil i hudbu.

Pohádka Tajemství staré bambitky bude mít premiéru 9. prosince 2021.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám