Hlavní obsah

Nejdražší český film Poslední z Aporveru nekončí v kinech, ale u soudu

Právo, Věra Míšková

Tři z tvůrců nedokončeného českého filmu nazvaného Poslední z Aporveru za 240 milionů korun, což jsou dosud nejvyšší náklady vynaložené za český snímek, mají jít před soud kvůli obvinění z dotačního podvodu.

Foto: Markéta Šubrtová/iDNES.cz, Profimedia.cz

Natáčení filmu Poslední z Aporveru. Vpravo režisér Tomáš Krejčí

Článek

Na film přispěl 47 miliony korun Státní fond kinematografie, 18 milionů do něj vložila Česká televize. Obviněni byli producent Jiří Košťál, režisér Tomáš Krejčí a jednatel spolupracující společnosti CZ PAP Petr Hemmr.

První informace o vzniku filmu se objevily v roce 2009, náklady byly odhadovány na 80 milionů korun. Poslední z Aporveru měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí. Projekt dostal v roce 2009 dotaci tehdejšího Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie ve výši 10 milionů korun. K dnešku bylo vyplaceno devět milionů.

Policie chce obžalovat tvůrce nedokončeného českého fantasy filmu, který spolkl čtvrt miliardy

Film

„Důvod, proč byla radou tehdejšího fondu udělena tak vysoká dotace, vycházel zejména z toho, že scénář a záměr projektu byly ojedinělé navázáním na dílo a typ trikové animace Karla Zemana,“ uvádí se v prohlášení, které vydal současný Státní fond kinematografie.

Další žádost zamítnuta

Další peníze čerpala společnost Jiřího Košťála a Tomáše Krejčího Actor’s Runway Agency ve filmových pobídkách. V letech 2010 až 2012 inkasovala 37,8 milionu korun, ale v roce 2016 vyhlásila úpadek.

„V roce 2013 byla podána u nově vzniklého Státního fondu kinematografie další žádost o pobídku, kterou však fond zamítl a nechal si na projekt zpracovat znalecký posudek. Ten potvrdil skutečnosti, na jejichž základě podal fond v roce 2014 trestní oznámení,“ uvádí se v prohlášení, podle něhož se fond domnívá, že reálné náklady na vývoj a výrobu filmu byly zásadně nižší než ty deklarované a drtivá většina byla pouze fiktivními účetními položkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám