Hlavní obsah

Na letošní Febiofest přijede americký herec Woody Harrelson

Na letošní Febiofest přijede americký herec Woody Harrelson známý především rolí Larryho Flynta ve snímku Miloše Formana. Harrelson na festival doprovodí režiséra Orena Movermana, jehož organizátoři festivalu ocení na slavnostním otevření.

Foto: Fox Searchlight

Woody Harrelson ve filmu Wilson

Článek

Cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii obdrží také Iva Janžurová, Milan Lasica a režisér Hirokazu Koreeda. Hlavní část festivalu se uskuteční od 19. do 27. března a otevře ho nesoutěžní snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové s Ivanem Trojanem v hlavní roli, informoval programový ředitel festivalu Nikolaj Nikitin.

„Na slavnostním otevření festivalu organizátoři ocení amerického režiséra Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z hlavních rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě Harrelson doprovodí Movermana na Febiofest, kde společně uvedou snímek Policejní divize Rampart,” uvedl Nikitin.

Cenu Kristián převezme také slovenský herec Milan Lasica a festival připomene jednu z jeho známých rolí filmem Tři veteráni. Janžurová cenu Kristián převezme na slavnostním zakončení festivalu. Poctít ji se festival rozhodl v souvislosti s novou sekcí Soutěž komedií. Výraznou představitelku komediálních rolí připomene festival projekcemi filmů Morgiana, Penzion pro svobodné pány či Ene Bene.

Foto: CinemArt

Iva Janžurová ve filmu Teroristka

Hlavní část festivalu se uskuteční ve 12 sálech kina CineStar Anděl, v kině Ponrepo a letos nově v prostorách kina Edison Filmhub. Pražskou část Febiofestu zakončí 27. března snímek Pravda režiséra Koreedy. Film, který měl světovou premiéru na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích Catherine Deneuveovou, Juliette Binochetovou nebo amerického herce Ethana Hawka. Po skončení pražské části festival vyrazí do regionů.

Filmový program Febiofestu je letos rozdělen do 14 sekcí. Nová Soutěž komedií doplní Hlavní soutěž, která představí autorské filmy z celého světa. V Soutěži komedií se objeví sedm titulů a jejím vyvrcholením bude slavnostní projekce filmu Cirkus, kterým festival vzdá hold Charliemu Chaplinovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Mádl

V Hlavní soutěži bude uveden výběr prvních snímků nastupujících filmařů, letos zaměřených na téma lidské důstojnosti a sílu osobnosti. Sekci bude nově hodnotit odborná porota, kterou tvoří herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyediaová a kanadský režisér Denis Côté.

Festival v nové sekci Girls In Film představí nové filmy nastupující generace filmařek. Jeho součástí bude také snímek slovenské režisérky a scenáristky Miry Fornay Žáby bez jazyka, který bude v české premiéře uveden v sekci Delikatesy z východu. Zachovány zůstávají například sekce Panorama či Generace.

Od vzniku festivalu je jeho nedílnou součástí Queer Now, na základě diváckého úspěchu předchozích ročníků má stálé místo v programu i sekce Classics, kterou dramaturgicky zaštiťuje Národní filmový archiv ve spolupráci s programovým oddělením Febiofestu. Letos bude věnována retrospektivě tvorby německého režiséra Maxe Ophülse. V programu se objeví nové sekce Planet Dark, Delikatesy z východu a Zaostřeno na: Pusan. Více informací se nachází na www.febiofest.cz.

Febiofest předá Ivě Janžurové cenu za celoživotní přínos

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám