Hlavní obsah

Febiofest předá Ivě Janžurové cenu za celoživotní přínos

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, který se koná 19. až 27. března, obdrží herečka Iva Janžurová cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herečka Iva Janžurová

Článek

Febiofest uvede mimo jiné známé filmy s Ivou Janžurovou Morgiana, Penzion pro svobodné pány a Ene Bene.

Herečka prý žádný svůj nejoblíbenější nemá. „Pro mě je to hrozně těžké, naštěstí jsem dostávala tak odlišné role, že se mi dařilo každý film hrát trošičku jinak,” řekla ve středu Janžurová. „Můj vztah k těm filmům je pohyblivý.”

Letošní ročník přinese novou sekci Soutěž komedií, která se chce orientovat na artově zaměřené komediální snímky, jež podle pořadatelů většina dalších festivalů ignoruje. Porota sekce bude složena ze 33 vybraných filmových fanoušků.

„Český humor je tradičně spojován s českým filmem, český film je proslulý na mezinárodní scéně právě humorem,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Nikola Nikitin.

RECENZE: Gentlemani Guye Ritchieho se zařadí k nejlepším akčním komediím

Film

V hlavní soutěži bude uveden výběr debutů nastupujících filmařů zaměřených na téma lidské důstojnosti. V porotě zasednou herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyedi a kanadský režisér Denis Coté.

Pokračují sekce jako Panorama (sekce nových filmů od známých jmen světového filmu), Generace (sekce pro nejmenší), Queer Now a Classics, kterou zajišťuje Národní filmový archiv. Panorama uvede mimo jiné hodně očekávaný film Žaluji režiséra Romana Polanského.

Nově se objevuje sekce Planet Dark, která nabídne horory, thrillery a nekorektní humor, a sekce Delikatesy z východu, jež vznikla spojením sekcí Centropa a Ozvěny Balkánu. Vstupenky na Febiofest najdete na febiofest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám