Hlavní obsah

Majo Labuda už hrál Tisa i Švejka, teď se stal kolaborantem Moravcem

Právo, Eva Vejdělková

Doma na Slovensku je Majo Labuda neboli Marián Labuda ml. známým hercem, i když dosud hlavně divadelním. A právě na jevišti se s ním mohlo zatím převážně setkávat i české publikum, protože k nám jezdívá hostovat. Teď si ho však dostali příležitost všimnout i čeští televizní diváci, a to ve dvojdílném filmu Anatomie zrady, kde ztvárnil hlavní roli Emanuela Moravce, kolaboranta s nacisty. Majo Labuda, syn nedávno zesnulého a v Čechách velmi oblíbeného herce, má sám dva syny, z nichž starší Richard už začal taky získávat herecké zkušenosti.

Foto: Česká televize

Zleva: Oskar Hes, Dana Droppová, Marián Labuda ml. a Filip Březina ve filmu Anatomie zrady

Článek

Před natáčením historického filmu Anatomie zrady o kontroverzní osobnosti československých dějin, nechvalně známém Emanuelu Moravcovi, který nejdřív burcoval národ proti nacistům, ale vzápětí je po vzniku protektorátu začal podporovat, toho o něm prý jeho představitel příliš nevěděl.

A tak po večerech sledoval dokumenty a studoval knihy, které mu poslal producent filmu, Vítězslav Jandák ml. Když však poprvé spatřil Moravce na fotografiích, prý se až lekl, jak je mu fyzicky podobný.

„On byl ale vyšší, což produkce řešila tím, že mi dala speciální obuv, anebo jsem stál na podstavci, abych působil vyšším dojmem. Režisér mi také často říkal:,Nejsi hodnej‘, protože já jsem v soukromí velký dobrák. Ale Moravec byl zásadový, přísný voják, a tak i přistupoval ke své rodině,“ vzpomíná šestačtyřicetiletý herec, jemuž začali přezdívat Majo otcovi přátele už v dětství, aby se jim dva Mariánové nepletli.

Na začátku kariéry se sice ještě musel vyrovnávat s tím, že je synem slavného herce, a všude ho proto uváděli jako Mariána s přídomkem „mladší", dnes už jej však na Slovensku dávno není potřeba nikomu představovat a pro publikum je prostě Majo Labuda.

Foto: ČTK

V roce 2012 na tiskové konferenci k premiéře filmové komedie Tak fajn, kde si s otcem zahráli otce a syna.

Režisér filmu Biser A. Arichtev sice přiznává, že fyzická podobnost s Moravcem pro něj nebyla úplně nevýznamná, zvlášť proto, že si každý herec nemůže kvůli jiným rolím dovolit oholit hlavu, ale především hledal někoho, kdo dokáže kontroverzní postavu vystihnout také jako milujícího otce a vlastence, a zároveň mu divák uvěří tu obrovskou změnu názoru. „Nechtěl jsem, aby postava Moravce působila hrubě, ale přitom v nás od určité chvíle vyvolávala nepříjemné pocity. Pro Mariana Labudu to byla výzva, kterou zvládl skvěle," říká Arichtev.

Přerod od bývalého legionáře v kolaboranta, který se rozhodl přisluhovat hitlerovskému Německu, byl pro herce nejzajímavější součástí role. I když prý nedovede říct, jak by se na jeho místě zachoval, kdyby měl také tři děti, přišel o práci a Němci by mu nabídli spolupráci, jedním si je určitě jistý: „Nikdy v životě bych neposlal vlastního syna bojovat za fašistické Německo. Tím ho vlastně odsoudil na smrt."

RECENZE: Českého vojáka zlomili nacisti, ale hlavně peníze

Film

Jozef Tiso

Pro Maja Labudu nebyl Moravec první kontroverzní osobností z období druhé světové války, kterou ztvárnil. Doma na Slovensku už před několika lety převzal po svém otci roli Jozefa Tisa v bratislavském divadle Aréna, které patří Juraji Kukurovi. Tou dobou totiž už nebyl Marián Labuda v dobré zdravotní kondici a role kněze a prezidenta fašistického slovenského státu obnáší déle než hodinu trvající představení, v němž je herec na jevišti zcela sám.

„Poslední tři čtyři roky už na tom nebyl tak dobře," vzpomíná Majo na otce, který zanedlouho poté, v roce 2018, náhle zemřel.

Když však za ním Juraj Kukura s nabídkou přišel, nejdřív ho to zaskočilo a neuměl si představit, že by mohl roli převzít. I proto měl pak prý před premiérou zakázáno studovat, jak ji otec hrál.

Vlastenec, nebo zrádce národa? ČT uvede film o Moravcovi

Film

Kontroverzní osobnosti však podle Maja Labudy nabízejí zajímavou příležitost. „Všechny herecké prostředky se hůře hledají právě u kontroverzních postav, což je ale pro herce motivující," vysvětluje.

Televizní roli Moravce přijal s vědomím, že bude hrát v češtině a v němčině, ale svůj slovenský přízvuk u češtiny přes veškerou snahu zatím nepřekonal. A tak se už během natáčení s úsměvem smířil s tím, že bude pravděpodobně předabován, i když samozřejmě prý doufá, že při nějaké další příležitosti mu snad jeho hlas už zůstane.

Slovenský Švejk

S českým prostředím pojí Maja Labudu ještě jiná role - díky němu poprvé mluví slavná česká literární postava vojáka Švejka slovensky. Inscenace bratislavského divadla Aréna měla premiéru loni v únoru a Majo Labuda se musí pro změnu vyrovnávat s nezapomenutelným hereckým výkonem dalšího hereckého předchůdce, Rudolfa Hrušínského.

Foto: Profimedia.cz

Jako dobrý voják Švejk v představení bratislavského divadla Astorka Korzo 90.

Srovnávat se s ním však nechce a ani se o to nesnaží, ale uznává, že Hrušínského charakteristické gesto, kdy si jako Švejk složí ruce na břiše, je velmi přirozené a díky němu k této postavě už neodmyslitelně patří.

„Takovou roli dostane člověk jednou za život. Tahle role se nedá pochopit, dokud člověk nemá odběhané nějaké ty kilometry na jevišti,“ říká Majo, který na závěr představení Švejka i zpívá. Ve své téměř třicetileté herecké kariéře má za sebou totiž i angažmá v muzikálovém divadle. A přestože je posledních deset let jeho domovskou scénou bratislavské Divadlo Astorka Korzo 90, stále hostuje i na jiných scénách, mimo jiné i v operetě.

Pokud jde o Švejka, představení mohli vidět i čeští diváci, protože divadlo tady s ním už loni hostovalo, a možná, že znovu přijede, až skončí pandemie koronaviru a divadla začnou znovu naplno hrát.

K herectví začal směřovat i starší z Majových synů, osmnáctiletý Richard, a už má za sebou řadu rolí. Například režisér Jan Hřebejk ho obsadil do svého filmu Učitelka, který točil na Slovensku, a slovenské televizní publikum ho zná také z populárního rodinného seriálu Bouřlivé víno. Mladšímu Patrikovi je teprve jedenáct, a jak na něj tatínek prozradil, herectví ho zatím nijak neláká, raději má fotbal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám