Hlavní obsah

Kung-fu filmy i Japonsko podle Hanzelky a Zikmunda

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Filmasia proběhne v Praze 5. až 8. prosince. Velkou pozornost bude věnovat bojovým uměním a kaskadérům, speciálně pak filmům z Hong Kongu.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, archív H+Z

Miroslav Zikmund (vlevo) a Jiří Hanzelka na jedné ze svých výprav.

Článek

„Hongkongské filmy o bojových uměních jsou známé po celém světě a jejich tvůrci nejenže redefinovali pravidla žánru, ale pravidelně se zapojovali i do amerických a mezinárodních velkoprodukcí. Páteř programu tvoří sekce Kmotři akce zaměřená na hongkongský akční film a jeho nejšílenější kaskadérské kousky,“ láká diváky Karolína Kyselová z Filmasie.

Celý festival otevře  5. prosince v 19:00 v kině Lucerna pocta Sammu Hungovi a film Můj strážný senior. Jde o nostalgickou vzpomínku na zlatou éru filmů o bojových uměních. Hung si zahrál stárnoucího tělesného strážce a současně film režíroval a je autorem choreografie. Ve vedlejších rolích hrají herec a zpěvák Andy Lau (Volavka), Eddie Peng (Velká čínská zeď) a režisér Tsui Hark (Tenkrát v Číně).

Cestovatel Miroslav Zikmund slaví stovku

Domácí

V sekci Učedníci běží další lokální variace filmů o bojových uměních z Indonésie, Vietnamu nebo Tchaj-wanu. Indonéský film 212: Bláznivý Wiro (Ponrepo 6. prosince) má spojovat komedii s tradičním žánrem wuxia.

Jde o původně čínský žánr starodávných příběhů o hrdinech bojových umění, kteří prosazují spravedlnost, ochraňují chudé a trestají tyrany. Postupně ovlivnil i čínskou operu, literaturu, film a videohry a rozšířil se v celé Asii.

Z úplně jiného žánru budou tematické dokumenty o Japonsku legendárního českého cestovatelského dua Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky nebo ukázka abstraktní a experimentální animace z Hongkongu. Kompletní program naleznete na stránkách: www.filmasia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám