Hlavní obsah

Jmenuju se Jitřní záře. Nechodím do školy. Seriál hledá hranice normálnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodila jsem se doma. Nemám rodný list. Nechodím do školy. Jsem mimo systém. Příběh dívky, již se rodiče rozhodnou vychovávat jinak, než je běžné, nabídne divákům televize Nova, její Voyo Original. Za šestidílným seriálem inspirovaným skutečným příběhem stojí režisér Dan Wlodarczyk. První díl bude mít premiéru v pátek 10. června.

Jitřní zářeVideo: Voyo Nova

 
Článek

Netradiční mladý pár hrají Petra Bučková a Jan Plouhar. Společně se stěhují na venkov, kde chtějí žít podle svých představ, chtějí tam i vychovávat své vymodlené dítě.

Kde jsou hranice?

Pojmenují ho tak, jak to cítí: Jitřní záře. A právě jméno, a nejen to, vyvolává opakovaně spory se sousedy, nakonec i s úřady, které nařídí odebrání jejich osmiměsíční dcery.

Foto: Voyo Nova

Milující, i když poněkud nekonvenční rodiče si zahráli Petra Bučková a Jan Plouhar.

Mají rodiče právo pojmenovat dítě, jak chtějí? Co je vlastně (ne)normální? Kde začíná a končí svoboda jedince rozhodovat o tom, jaký život a podle jakých pravidel povede? A potřebuje dítě opravdu k životu kartičku pojišťovny, rodný list, očkování...?

Foto: Dan Wlodarczyk

Režisér Dan Wlodarczyk

„V našem příběhu není černá a bílá, hrajeme s Janem Plouharem milující pár, který není snadné mít za sousedy. O žádné z postav, které v Jitřní záři vystupují, se nedá říct, že má pravdu. Všichni mají totiž tu svoji. Je to velmi silný příběh několika lidí,“ zmíní Petra Bučková.

 Inspirace Půlnoční bouří

Kreativní producentka Voyo Lenka Szántó k tomu dodává: „Jitřní záře je prostě o lidech, kteří se rozhodli opustit systém a žít v souladu s přírodou. A náš příběh je o tom, co se stane pak, jestli to jde, jestli je to udržitelné rozhodnutí a kam až to může vést.“

Autoři se netají tím, že se inspirovali skutečným příběhem, skutečnými osudy. Podobný se v Česku udál v Šimanově, v souvislosti s narozením dívky, jíž chtěli rodiče dát v létě 2001 jméno Půlnoční bouře.

„Normální“ jméno pro ni odmítali, navíc často cestovali, což vedlo úřady ke kontroverznímu odebrání dítěte, plně kojeného, z rodiny.

Dívka, nyní už mladá žena, dostala nakonec jméno Eliška Gaia. Od rodičů v patnácti letech odešla do Klokánku, protože chtěla žít vlastní život, mimo jiné studovat, normálně chodit do školy.

Anketa

Je podle vás v pořádku, že netradiční jména dětí musejí rodičům matriky v ČR schválit?
Ano
65,2 %
Ne
19,5 %
Záleží na konkrétní situaci
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9332 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám