Hlavní obsah

HBO stáhlo film Jih proti severu, podle firmy je rasistický

Novinky, Stanislav Dvořák

Jih proti severu, jeden z nejslavnějších filmů všech dob, byl stažen z nabídky HBO Max. Snímek je podle firmy rasistický a je třeba ho odsoudit.

Foto: Warner Bros

Clark Gable a Vivien Leighová ve filmu Jih proti severu

Článek

„Jih proti severu je produktem své doby a zobrazuje některé etnické a rasové předsudky, které byly bohužel běžné v americké společnosti,“ sdělilo vedení společnosti.

„Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy i dnes a my cítíme, že nechat v nabídce tento titul bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné.“

V budoucnu prý HBO hodlá film vrátit do nabídky s diskuzí o historickém kontextu a s odsouzením rasistických vyobrazení. Zároveň ujistilo, že film bude v původní podobě, protože nechce zakrývat, že předsudky existovaly.

Člověk, který menstruuje? Jsem žena, směje se Rowlingová korektnímu jazyku

Kultura

Snímek získal osm Oscarů a vstoupil do dějin jako jedno z největších děl 20. století. Aktuální rozhodnutí HBO sice může souviset se smrtí George Floyda a následnými nepokoji, ale diskuze o filmu se táhnou už roky. Různí aktivisté se domnívají, že je v něm špatně zobrazeno otroctví.

Jih proti severu je příběhem jižanské krásky Scarlett a Rhetta Butlera, který se odehrává v době občanské války. Snímek byl na svou dobu ohromující - moderní, vtipný, se skvělými hereckými výkony a velkolepou výpravou. Otroctví film nijak nekritizoval, k tématu se vůbec nevyjadřoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám