Hlavní obsah

Filmy o znečištění, oteplování i protestech v Hongkongu nabídne Jeden svět

Novinky, Stanislav Dvořák

Sucho, oteplování, znečištění. Na stále aktuálnější problémy se zaměří filmový festival Jeden svět, který proběhne od 5. do 14. března v Praze a pak v dalších českých městech.

Foto: Novinky

Sucho netrápí jen Afriku a Asii, problémy dorazily do ČR.

Článek

„Promítáním filmů (nejen) o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému a zaměřit se především na jeho dopady na lokální úrovni. Na problém nechceme jen upozorňovat, ale hledat jeho řešení a inspirovat ke konkrétní akci ve všech 37 městech, kde festival probíhá. Zkrátka nechceme dál čekat, až naprší a uschne,“ upozornil ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Ministr financí USA se opřel do Grety: Nejdřív vystudujte ekonomii a pak nám vysvětlujte fungování světa

Amerika

Tající země

Kategorie Zemětaje se letos stala hlavní sekcí festivalu. Filmy se zabývají klimatickou změnou, energetikou a znečišťováním životního prostředí.

Nový film Apoleny Rychlíkové se jmenuje Češi jsou výborní houbaři. Neveselé poselství z průmyslového města přináší Město plné smogu režisérky Meng Han, která natáčela v čínském Langfangu nedaleko Pekingu. Znečištěním se zabývá i kanadský film V té vodě něco je ze zemědělských oblastí v provincii Nového Skotska, které bojují proti průmyslovým firmám za záchranu jejich přírody a komunity.

Náš dům stále hoří, selhali jste, rozjela se Greta v Davosu

Evropa

Virtuální realita

„Do lesa, na poušť nebo na vrcholy ledovce se budou diváci moci přenést díky virtuální realitě, jejíž celý program je zaměřen na ekologii a přírodu. V centru současného umění DOX v pražských Holešovicích, kde prohlídky virtuálních realit budou probíhat, bude pro návštěvníky připravena i speciální přírodní instalace. Návštěvníci díky virtuální realitě Ayahuasca mohou nahlédnout do živoucí halucinace oživlé přírody, která vzniká po pozření halucinogenní drogy Ayahuasca, s projektem Songbird podniknout výpravu za nedávno vyhynulým ptákem ōʻō (Moho) nebo navštívit v rámci Le Lac VR vysychající čadské jezero,“ lákají pořadatelé.

Jeden svět má tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších jedenáct tematických kategorií. Mimo to se na Jeden svět potřetí vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy odborníky z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů. O celosvětovém problému nedostupného bydlení bude diskutovat zvláštní zpravodajka OSN Leilani Farhani.

Aktivista Amon Yiu Yeuk-wa z politického hnutí Demosisto v Hongkongu bude mluvit o aktuální politické situaci v regionu, kterým zmítají protesty a demonstrace.

Greta měla deprese, jako aktivistka je mnohem šťastnější, řekl její otec

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám