Hlavní obsah

Filmové premiéry: Hádkovi, Hodně štěstí, pane Veliký, Černý telefon či Žert

Jedna velká rodinná hádka tvoří film Hádkovi. V obnovené premiéře jde do kin restaurovaný film Jaromila Jireše Žert. Emma Thompsonová září ve snímku Hodně štěstí, pane Veliký. Cenu za nejlepší debut získalo v Cannes vztahové drama Muréna. Zvláštní ocenění poroty si z filmového festivalu v Benátkách odnesl snímek Díra. Krásu i nebezpečí sopek přibližuje dokument Erupce lásky. Ethan Hawke hraje v hororovém dramatu Černý telefon. Nejkrásnější chlapec na světě je cestou vzpomínek hrdiny filmu Smrt v Benátkách.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Hádkovi

Bratři Hádkovi jsou muži podpantofláci, kteří se svými od začátku do konce stejnoměrně nesnesitelnými manželkami nechají zatáhnout do hádky o dědictví po dědečkovi, který ještě nezemřel.

Trailer filmu HádkoviVideo: Bontonfilm

Hádkovi, Česko 2022, komedie, 95 min., režie: Vojtěch Moravec, hrají: Sandra Nováková, Jitka Čvančarová, Jakub Prachař, Hynek Čermák, Ondřej Pavelka a Lucie Polišenská.

Žert

Jeden z nejproslulejších filmů 60. let se opírá o stejnojmenný román Milana Kundery, a soustředí se na důležité poznání – totiž že nová křivda neodstraní ani nezahluší křivdu starou. K takové mravní kocovině zákonitě dospěje hlavní hrdina, těžce postižený stalinistickými represemi, když se po letech pokusí aspoň zprostředkovaně se pomstít původci svého pádu.

Trailer filmu ŽertVideo: Národní filmový archiv

Žert, Československo 1968, drama, 82 min., režie: Jaromil Jireš, hrají: Luděk Munzar, Josef Somr, Jana Dítětová, Evald Schorm a další.

Hodně štěstí, pane Veliký

Nancy za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála.

Trailer filmu Hodně štěstí, pane Veliký

Hodně štěstí, pane Veliký, Velká Británie 2022, komediální drama, 97 min., režie: Sophie Hyde, hrají: Emma Thompsonová, Daryl McCormack a Isabella Laughlandová.

Muréna

Juliino dospívání vypadá jako dokonalá idyla. Všechno se zdá být zalité sluncem a mořskou modří. Vztahy uvnitř rodiny ale mají k harmonii daleko. Juliin otec je manipulativní, žárlivý tyran, který dává svoje rozmary tvrdě pocítit Julii i její matce Nele. Napjatou atmosféru změní příjezd zámožného Javiera, jehož uvolněný šarm zdánlivě otupí hrany.

Trailer filmu MurénaVideo: Artcam Films

Muréna, Chorvatsko / Brazílie / USA / Slovinsko 2021, drama, 92 min., režie: Antoneta Alamat Kusijanovićová, hrají: Gracija Filipović, Danica Curcic, Cliff Curtis, Jonas Smulders a další.

Díra

Píše se rok 1961, italský jih je stále opuštěným venkovem. Skupina jeskyňářů z bohatého severu přijíždí do vesnice kousek od Neapole, aby se nepozorovaně vydala prozkoumat jeden z nejhlubších jeskynních systémů v celé Evropě. Výprava, vybavená nejnovějšími technickými vymoženostmi, však zraku okolní krajiny a místních obyvatel může uniknout jen těžko.

Trailer filmu DíraVideo: Aerofilms

Díra, Itálie / Francie / Německo 2021, drama, 93 min., režie: Michelangelo Frammartino, hrají: Claudia Candusso, Paolo Cossi, Mila Costi a další.

Erupce lásky

Po celé dvě dekády se vulkanologové Katia a Maurice Krafftovi nechali svádět krásou a nebezpečím bublajících obrů a při své cestě za poznáním zachránili desítky tisíc životů. Jejich neuvěřitelný příběh a autentické záběry sopek pořízené z dechberoucí blízkosti na 16 mm film nyní ožily v kreativním zpracování režisérky Sary Dosy.

Trailer filmu Erupce láskyVideo: Aerofilms

Erupce lásky, Kanada / USA 2022, dokument, 93 min., režie: Sara Dosa.

Černý telefon

Finney Shaw je třináctiletý kluk, kterého unese sadistický vrah a uvězní ho ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich.

Černý telefonVideo: CinemArt

Černý telefon, USA 2021, horor, 103 min., režie: Scott Derrickson, hrají: Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies, James Ransone a další.

Nejkrásnější chlapec na světě

V roce 1970 procestoval Luchino Visconti Evropu hledaje dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmu Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil patnáctiletého Björna Andrésena, kterému přes noc získal mezinárodní slávu. Padesát let po premiéře filmu nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí.

Trailer k filmu Nejkrásnější chlapec na světěVideo: Film Europe Media Company

Nejkrásnější chlapec na světě, Švédsko 2021, životopisný dokument, 93 min., režie: Kristina Lindström, Kristian Petri

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám