Hlavní obsah

Febiofest zahájí dokument o Karlu Gottovi

Právo, míš

Předpremiéra celovečerního dokumentu režisérky Olgy Špátové Karel zahájí zítra večer 27. ročník filmového Febiofestu, který byl kvůli koronaviru odložen z tradičního jarního termínu. Špátová rok natáčela s Karlem Gottem film, který sleduje zpěváka na koncertech i při setkání s fanoušky doma a v zahraničí, ale především v jeho rodinném prostředí. Do distribuce film vstoupí 15. října.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Článek

Ocenění Kristián převezmou na slavnostním zahájení herečka Iva Janžurová, přičemž Febiofest připomene její výkony projekcemi filmů Morgiana, Ene bene a Penzion pro svobodné pány, a slovenský herec Milan Lasica, k jehož poctě festival uvede film Tři veteráni.

Kvůli pandemii nemohou přijet zahraniční členové poroty. Pětici snímků v hlavní soutěži tedy posoudí tři čeští režiséři, přičemž každý z nich na festivalu uvede svůj film. Beata Parkanová debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a Jiří Mádl milostné drama Hra, v němž hrál hlavní roli.

V hlavní soutěži bude uveden mimo jiné film Ivana Ostrochovského Služebníci, který byl na Berlinale, nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách získal cenu za nejlepší debut. Letošní ročník připravil jako novou soutěžní sekci komedií. Představí sedm zábavných artových snímků z různých zemí včetně držitele ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie. O vítězi rozhodnou filmoví fanoušci.

Festival, který nabídne v tradičních soutěžních i nesoutěžních sekcích celkem více než stovku filmů, se letos koná nejen v novém termínu, ale také na novém místě. Hlavním kinem i centrem dění je Cinema City Slovanský dům. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně. Festival navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

„Věřím, že festival bude pro diváky výzva, současná kina bojují s obsahem, a Febiofest tak bude v tuto chvíli příležitost na chvíli se vrátit do filmové normality, tedy vidět zprávu o stavu světové kinematografie během několika dní,“ řekl Právu prezident festivalu Fero Fenič.

Pražskou část Febiofestu uzavře 24. září novinka japonského vítěze z Cannes Hirokazu Kore-edy Pravda s Catherine Deneuveovou a Juliette Binocheovou v hlavních rolích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám