Hlavní obsah

Febiofest nabídne delikatesy z východu, queer filmy i virtuální realitu

Už 17. září vypukne mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest. Nabídne spoustu filmů, doprovodný program a virtuální realitu.

Foto: Febiofest

Film The Most Fearless je o první surfařce v Bangladéši, kde ženy obvykle ani neplavou.

Článek

„Jsem moc rád, že se MFF Praha - Febiofest zařadil po bok světových festivalů, které dávají projektům ve virtuální realitě stále více prostoru. V programu například uvedeme v české premiéře laskavý snímek Podivuhodný život Billa Montyho o odvážném seniorovi, který se nebojí vydávat jak už ve snech, tak v reálném životě na všemožná dobrodružství. Myslím si, že zejména v téhle době se potřebujeme všichni ponořit do trochu pozitivnějších příběhů,” řekl Ondřej Moravec, dramaturg nové sekce.

Filmy ve virtuální realitě ve formátu 360° se budou promítat během festivalového víkendu ve speciálním VR kině v Centru současného umění DOX.

Hlavní program ale samozřejmě tvoří klasické filmy, třeba v sekcích zaměřených na komedie, díla z Východu, queer témata nebo Planet Dark pro náročné diváky.

Sekce Panorama bude mít dvě části. V té první, nazvané Ikony, se představí snímky režisérů zvučných jmen a ve druhé části Nové proudy dostanou prostor mladí tvůrci, jejichž filmy rezonovaly na světových festivalech. Připravena je například mezinárodní premiéra filmu Yesterday's Past o mladíkovi z indické vesnice Satavaya, nevšední rakouská sci-fi Trouble With Being Born nebo koprodukční drama Night of Kings, které je v užších nominacích na Oscara pro nejlepší mezinárodní film.

„Čistě dokumentární sekci Docs letos ozdobí světová premiéra filmu The Most Fearless, jehož hrdinkou je Nasima, první surfařka v Bangladéši, zemi, kde ženy na veřejnosti ani neplavou, natož aby se proháněly na surfařském prkně. Pozornost zaslouží například také Assassins – dokument objasňující okolnosti atentátu na Kim Čong-Nama, nevlastního bratra Kim Čong-Una,” doplnila za pořadatele Simona Andělová.

Tradičně se chystá divácká porota v čele s čestným předsedou z řad známých osobností. Jejím členem se může stát kterýkoliv filmový fanoušek starší 15 let. Stačí se přihlásit prostřednictvím festivalového webu na  www.febiofest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám