Hlavní obsah

Fantasy Poslední z Aporveru skončila obžalobou z podvodu a jde do dražby

Nedokončený fantasy film režiséra Tomáše Krejčího Poslední z Aporveru se bude dražit 2. dubna. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Nejnižší podání v elektronické dražbě www.realdrazby.cz je stanovené na 18,33 milionu korun, přihazovat bude možné po půl milionu. Snímek měl mít rozpočet až 240 milionů korun, podpořil ho Státní fond kinematografie i Česká televize. Loni ale tvůrce státní zástupce obžaloval z dotačního podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Natáčení filmu Poslední z Aporveru

Článek

Režisér Tomáš Krejčí již dříve řekl, že celý film je natočený a chybí jen dokončovací práce na postprodukci. Sám s materiálem ale nemůže nakládat. Uvedl, že zmiňovaný rozpočet 240 milionů korun se nikdy nevyčerpal. Dražbu vítá, doufá, že se rozpracovaný snímek dostane do dobrých rukou.

První informace o vzniku filmu se objevily v roce 2009. Poslední z Aporveru měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí. Náklady byly zpočátku odhadovány na 80 milionů korun. V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín pak opakovaně posouvali a film dodnes není hotov. V roce 2014 podal fond kinematografie trestní oznámení. Podle fondu neodpovídal stav filmu v té době délce výroby ani vynaloženým prostředkům.

Společnost je v úpadku

Společnost Actor's Runway Agency, která film produkovala, vyhlásila v roce 2016 úpadek. Fond na vznik filmu přispěl 47 miliony a dalších 18 milionů do snímku vložila Česká televize. Ta je podle Krejčího jako největší koproducent správkyní práv.

Insolvenční správkyně Dagmar Bařinová uvedla, že v průběhu čtyř měsíců do podání Zprávy o průběhu insolvenčního řízení žádný zájemce neprojevil o nabízený nedokončený film zájem, přistupuje se proto k dobrovolné dražbě. Jejím předmětem je filmový materiál a všechna související práva včetně majetkových, produkčních a licenčních. Zájemci o dražbu musí složit dražební jistinu milion korun a registrovat se.

Tomáš Krejčí natočil za studií několik krátkých filmů, které posbíraly ceny, později natočil několik televizních filmů a seriálů, například Redakce. Svůj celovečerní hraný debut, snímek Bez tváře, na kterém se podílel jako spoluautor scénáře společně s Markem Epsteinem a režisér, natočil v roce 2008.

Policie chce obžalovat tvůrce nedokončeného českého fantasy filmu, který spolkl čtvrt miliardy

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám