Hlavní obsah

Famufest uvede oceněné filmy i zahraniční tvorbu, vítězné snímky promítne v autokině

Již brzy začne 37. ročník Famufestu. Multimediální festival láká nejen na studentské filmy, ale také na výstavu v paláci U Stýblů, scénické čtení, koncerty nebo debaty s českými i zahraničními tvůrci. Festival se koná od středy 28. dubna do neděle 2. května 2021 online a v paláci U Stýblů v Praze.

Foto: Oliver Staša

Festival se koná od 28. dubna do 2. května 2021.

Článek

Multimediální festival Famufest vdechne ve středu 28. dubna v 18:00 život opuštěnému paláci U Stýblů na Václavském náměstí. První festivalový večer bude zahájen ceremoniálem, jehož součástí bude performance studentů HAMU a první tři tematické filmové bloky.

Diváky láká festival kromě filmů, které rezonovaly na českých a zahraničních festivalech, například také na tematické bloky pro děti a mládež a pro seniory či díla, která pro Famufest uvedla mnichovská filmová a televizní škola HFF. Celkem 64 filmů nabízí průřez spektrem současné audiovizuální tvorby napříč žánry. Pětidenní festival vyvrcholí v neděli 2. května od 20:00 v Autokině Strahov, kde budou promítnuty vítězné snímky.

V rámci industry programu bude uvedena například panelová diskuse s českými filmovými tvůrkyněmi na téma Ženy o/ve filmu s režisérkou dokumentu V síti, Barborou Chalupovou, zakladatelkou Girls In Film, Julií Žáčkovou, producentkou Kamilou Zlatuškovou nebo kameramankou Klárou Belicovou. Též bude uvedena debata na téma filmových debutů nebo masterclass s kameramanem Chrisem Seagerem, který momentálně v Praze natáčí seriál Carnival Row a pracoval například na seriálu Game of Thrones. Chybět nebudou ani online debaty s tvůrci uvedených filmů, které proběhnou skrze festivalový web.

Kapely a Kinokabaret

Každý festivalový den se na webu objeví tři tematické bloky, které budou divákům k dispozici po následujících 72 hodin. Streamovány budou také debaty, koncerty či zahajovací a závěrečný ceremoniál. Festival hudebně vzájemnými coververzemi písní doprovodí kapely spojené s FAMU, program doplní také podcast Scenáristé čtou česku, festivalový podcast s tvůrci nebo speciální Kinokabaret, který uvede scénická čtení.

Součástí festivalu je také festivalová soutěž. Do filmové poroty zasednou například režisér Olmo Omerzu, vedoucí českého filmového centra Markéta Šantrochová nebo hudebník Kato. V porotě výstavy festival přivítal výtvarníka Michala Pěchoučka nebo vizuální umělkyni Darinu Alster. Vítězná díla budou vyhlášena v průběhu závěrečného ceremoniálu 1. května 2021, který budete moci sledovat na kanálech Famufestu #37.

V pasáži paláce U Stýblů se tento rok koná i volně přístupná výstava studentů a studentek z kateder Centra audiovizuálních studií, fotografie a režie. Kolemjdoucí návštěvníci si ji budou moci prohlédnout ve vitrínách obchodů spolu se znělkou festivalu režiséra Ondřeje Nuslauera. Součástí výstavy bude i podcastová série, kde bude možné si poslechnout zvuky výstavy a naladit se tak na festivalovou vlnu odkudkoliv. Celý program festivalu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám