Hlavní obsah

Evropské filmové ceny mění pravidla

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud mohli producenti navrhovat jako uchazeče o European Film Awards (Evropské filmové ceny) ty snímky, které měly premiéru v kinech nebo na festivalech mezi 1. červnem 2019 a 31. květnem 2020. V letošním roce se ale Rada Evropské filmové akademie (EFA) rozhodla s ohledem na koronavirovou krizi změnit pravidla.

Foto: ČTK

V roce 2018 získal Evropskou filmovou cenu i Ralph Fiennes.

Článek

Přihlásit se mohou snímky, které budou mít premiéru v kině nebo online do konce letošního listopadu. Podmínkou je souhlas s umístěním odkazu na film na internetové platformě akademie, aby jej mohli členové EFA zhlédnout, a také to, že měly naplánovanou premiéru na období koronavirové krize.

„V dobách epidemie lze skvělý stav a rozmanitost evropského filmu pozorovat pouze doma. Čekáme na dny, kdy bude zahájena filmová produkce, budou otevřena kina a společné sledování filmů se vrátí. Mezitím však nemůžeme ignorovat dramatické změny, které pandemie přinesla filmovému průmyslu. Data mnoha premiér musela být odložena, některé tituly jdou přímo na web. Proto měníme pravidla evropských filmových cen 2020,“ napsal Mike Downey, předseda Rady EFA.

Oscar mění pravidla, film už nemusí do kin

Film

Podobné změny již oznámila Americká filmová akademie. Souboje o Oscara se mohou zúčastnit filmy, které byly během pandemie uvedeny na internetu. Tato pravidla se vztahují pouze na ty snímky, které měly mít premiéru v době zavření kin.

„Akademie věří, že neexistuje lepší způsob, jak zažít kouzlo filmů, než je sledovat v kinech. Naše stanovisko k této záležitosti se nemění. Tragická pandemie covidu-19 nás však přinutila dočasně změnit pravidla. Akademie chce podporovat své členy a kolegy v době nejistoty. Chceme, aby jejich práce byla viděna a oceněna zejména nyní, když publikum oceňuje kino více než kdy jindy,“ řekl prezident Akademie David Rubin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám