Hlavní obsah

Drsňák s temnou minulostí. Hřebejkův Veterán

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer uvede ČT1 drama Jana Hřebejka Veterán. Bývalý voják se v něm vrací po letech domů do ČR a chtěl by si založit vlastní kavárnu a možná i rodinu.

Trailer filmu VeteránVideo: Česká televize

 
Článek

Martin Illés je zvláštní člověk. Mnoho let o něm nikdo nic nevěděl, prý působil jako žoldák ve francouzské cizinecké legii. Pak se vrátil domů a zdá se, že disponuje značnými finančními prostředky. Jeho chudá sestra s manželem se nestačí divit, když hned v úvodu vyřeší jejich zdánlivě neřešitelný problém s dluhy a pak se u nich ubytuje.

Hledá si prostory pro svou kavárnu v marockém stylu a seznamuje se s dcerou malého lokálního potentáta (Marie Poulová). Dospělá, ale překvapivě nezkušená a naivní dívka se zamiluje do staršího chlapíka a představuje ho i rodičům. Otci (Pavel Kříž) se zdá trochu divný, ale současně je mu zavázán za pomoc při jednom nepříjemném incidentu.

Postupně se tak Martin v rodině usazuje a tráví s nimi stále víc času. O sobě však skoro nic neříká. Není zdaleka jisté, zda idylka s tajemným vojenským veteránem vydrží. Dcera tomu věří, ale otec nenápadně pátrá.

Foto: Česká televize

Veterán Milan Ondrík

Foto: Česká televize

Vincent Navrátil, Milan Ondrík a Pavel Kříž

„Největšími hodnotami filmu je myslím věrohodný obraz vztahu mezi hlavní dvojící, představovanou Marií Poulovou a Milanem Ondríkem. To mě baví i dojímá,“ poznamenal režisér Jan Hřebejk.

Ve vedlejších rolích hrají mimo jiné Alena Antalová (matka dívky) a Vincent Navrátil (bratr).

Reklama

Výběr článků

Načítám