Hlavní obsah

Afrikou jeli na pionýrech. Nezastavila je ani malárie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tvůrci dokumentu Afrikou na pionýru už nechtějí čekat na kinopremiéru v době, kdy je otevření kin nejisté. Premiéru si proto film zažije na internetových službách.

Trailer filmu Afrikou na Pionýru

 
Článek

„V Africe nás nezastavila malárie, tak jsme si řekli, že teď premiéru nezastaví ani koronavirus,“ řekl dobrodruh Marek Slobodník.

Od čtvrtka film nabízí videotéka O2TV,  Aerovod i Starmax.

„Brzy bude k dostání i jinde, vše jde strašně rychle. Původně jsme premiéru filmu v kinech posunuli, rozhodnutí, že ho nakonec uvedeme online, padlo na konci minulého týdne,“ uvedl Martin Palán, ředitel distribuční společnosti Bontonfilm.

Jawa 50 Pionýr, lidově fichtl, byla malá československá motorka, která se vyráběla v 50. až 80. letech. Nedosahovala závratné rychlosti a nebyla vhodná pro terén. Přesto si ji dobrodruh Marek Slobodník vybral pro výpravu do Afriky.

Letní filmová škola se neruší. Pořadatelé věří, že to vyjde

Film

Pět jezdců strávilo v sedle pět měsíců, ze střední Evropy ke Kapskému Městu ujelo přes 15 000 kilometrů. Na tom nejméně pohodlném dopravním prostředku projeli pouští, pralesem i savanou, protnuli rovník a profrčeli kolem Kilimandžára a dorazili až na nejjižnější místo afrického kontinentu, na Střelkový mys, kde se setkává Indický oceán s Atlantským.

Foto: Bontonfilm

Afrikou na Pionýru

V etiopském vězení se potkali s utečenci mířícími do Evropy, odvážili se do největšího městského slumu Kibera v Keni a dva z nich pak podstoupili vlastní boj s mnohdy smrtící malárií.

Podle Marka Slobodníka vzešel podnět k uvedení filmu na internetu přímo od fanoušků. „Lidé jsou teď online, o hodně se díky tomu zvýšila i komunikace na našem Facebookovém profilu,“ popsal.  „Řada fanoušků se ptala, jestli film dáme na internet, když jsou kina zavřená. Tak jsme o tom začali vážně přemýšlet. Je to hodně pocitové rozhodnutí, ale k tomu filmu to prostě patří,“ dodal  Slobodník.

Reklama

Výběr článků

Načítám