Hlavní obsah

Lednicko-valtický festival spojí Moravu, orient a židovskou hudbu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednicko-valtický hudební festival proběhne 3.–17. října 2020. Zaměří se na přesahy a průniky lidové hudby a klasiky.

Johana Černohorská zazpívá klezmer.

Článek

Festival připomene, že hudba je v zásadě jen jedna. Zařadil proto skladby české, slovenské, maďarské, rumunské, španělské, turecké či židovské (klezmer).

„V českém debutu se představí španělská kytaristka Andrea Gonzales Caballero a mezinárodně etablované turecké smyčcové kvarteto Borusan Quartet. Ve světové premiéře zazní skladba předního světového cimbalisty a folkloristy Jana Rokyty. Koncerty budou tradičně doplněny edukacemi pro děti a doprovodným programem, jenž odkryje zajímavé historické souvislosti regionu,“ informovala za pořadatele Iva Nevoralová.

Program čerpá z jižní Moravy, židovské kulturní tradice i orientálních prvků Lednicko-valtického areálu. „V minulém roce jsme posluchačům připomněli hudební odkaz kapelníků, kteří po staletí působili ve službách Lichtenštejnů. Letos se vracíme ke kořenům se snahou objevit pro posluchače opět trochu jiné, leckdy opomíjené či zapomenuté souvislosti. Například lednický Minaret, jediný minaret na českém území a rovněž nejvyšší stavba tohoto druhu mimo islámské země, který byl postaven mezi léty 1797 a 1804, nás inspiroval dovézt na festival hudbu Orientu,“ komentuje vznik dramaturgie Jiří Partyka.

Miro Žbirka zahraje zdravotníkům a vydá DVD z O2 areny

Kultura

„Jižní Morava je také úzce propojena s židovskou tradicí. V letošním roce bychom rádi posluchačům připomněli rodinu Kuffnerů, jež se hospodářsky, kulturně i filantropicky nesmazatelně zapsala do historie města Břeclavi. Členové této rodiny byli mimo jiné velkými hudebními mecenáši a stojí u zrodu institucí jako Musikverein nebo Konzerthaus ve Vídni,“ dodal.

Čtrnáctidenní koncertní přehlídku zahájí 3. října slovenský Janoska Ensemble, jehož program se opírá o druhé album Revolution ve vydavatelství Deutsche Grammophon z roku 2019. Hraje Bacha či Mozarta.

Turecké smyčcové kvarteto Borusan Quartet, které má za sebou koncerty v Tonhalle Zürich, newyorské Carnegie Hall, Concertgebouw Amsterdam, vídeňském Musikvereinu či Philharmonie de Paris, přiveze unikátní hudbu tureckých autorů (Oğuzhan Balci, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Uçarsu ad.) v kombinaci s vytříbenými úpravami tureckých lidových písní a tradičních tureckých lidových tanců.

V břeclavské synagoze zahraje 4. října Ostrava Klezmer Band. Kombinuje taneční (freylekhs) a vokální židovskou hudbu střední a východní Evropy (klezmer) s prvky jazzové a latinskoamerické hudby. Sólistkou koncertu bude sopranistka Johana Černohorská.

Reklama

Výběr článků

Načítám