Hlavní obsah

Zvířata tváří v tvář katastrofě

Právo, Jan Martinek

Socioložka a někdejší aktivistka, která svého času vedla odpor proti sexistické soutěži krásy Miss UK na Univerzitě Karlově, Johana Chylíková psala svůj literární debut Do keře! (ARSCI, 156 stran, 218 Kč) především pro vlastní pobavení. Dotkla se v něm ale otázek, které poslední dobou hýbou Českou republikou i světem. A ačkoli se na první pohled zdá, že jde o knihu pro mládež, spíše než děti pobaví jejich rodiče.

Foto: ARSCI

Obal knihy

Článek

A to i přesto, že hlavní roli v příběhu zaujímají zvířata, byť s lidskými vlastnostmi. Mluví, cestují, schůzují, snaží se uchránit své teritorium před lokální ekologickou katastrofou, a když nemají na vybranou, umějí bojovat s lidmi jejich vlastními zbraněmi – tedy petardami.

Sama autorka označuje svou novelu za „ekologickou humoresku“, a právě ekologie je nosným tématem ztřeštěného, svižně odsýpajícího humorného příběhu, ve kterém kromě nejrůznějších zvířat vystupuje v hlavní záporné roli malý chlapec Lulu.

Vztah člověka k přírodě

Ten vyrůstá v satelitním městečku bez kamarádů a jeho rodiče zajímá daleko víc než on vydělávání peněz (otec) a jejich utrácení (matka). Není divu, že si hledá zábavu, která je zvířatům v jeho okolí doslova smrtelně nebezpečná.

Vztah člověka k přírodě je rozhodně leitmotivem knihy, Chylíková se ale dotkne dalších závažných témat, jako jsou šikana či odcizené rodinné vztahy v konzumní společnosti. Čtenář se dočká i opatrné karikatury světa politiky, nedočká se však výraznější pointy, což je vzhledem ke gradujícímu ději trochu škoda.

Publikace je na pultech v době, kdy se do popředí celosvětové veřejné diskuse dostává dopad klimatické změny na ekosystém a hlavní město České republiky vážně debatuje nad zákazem silvestrovské zábavní pyrotechniky právě kvůli nepříznivému vlivu na zvířata. I kvůli tomu ji lze doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám