Hlavní obsah

Ztvárnit Gottwalda bylo děsivé, uvedl ke své první velké filmové roli dabér Aleš Procházka

Novinky, jdu

Spíš než obličej mohou diváci znát jeho hlas, známý český dabér Aleš Procházka však má na svém kontě také několik seriálových postav. K nim si na podzim přidá i první velkou filmovou roli. V nadcházejícím snímku Toman režiséra Ondřeje Trojana se představí v kůži jedné z nejzápornějších postav českých dějin, prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.

Aleš Procházka o své roli Klementa Gottwalda v novém snímku Toman

 
Článek

Ztvárnit roli Gottwalda nebylo pro Aleše Procházku nic jednoduchého, během natáčení na něj silně doléhala tíha tehdejší doby. Zvláště ve chvílích, kdy musel s chladnou tváří Gottwalda natáčet v autentickém bytě Jana Masaryka, nebo když v rukou držel dobové fotky mrtvého Masaryka na dlažbě Černínského paláce. „Bylo to děsivé. Být v prostorách, kde se to doopravdy stalo,“ popsal své pocity.

„Měl jsem z toho trochu stažený žaludek. Mráz z východu zavane. To riziko je tady pořád,“ dodal s tím, že by se podobné události měly neustále připomínat.

Foto: Bára Lockefeer, Total HelpArt T.H.A.

Aleš Procházka jako Klement Gottwald v novém dramatu Ondřeje Trojana Toman.

Přesto se během natáčení našlo i několik zábavnějších momentů. Sám se smíchem zmínil, že se pro svou roli nechal inspirovat režisérem snímku Ondřejem Trojanem a jeho občasným řvaním na place.

K ztvárnění Gottwalda se přitom Procházka dostal spíše náhodou. „Když jsem film obsazoval, potkal jsem náhodou Aleše ve zvukovém studiu, kde jsme dělali postsynchrony k Lichožroutům, a úplně jsem zaržál radostí: Tebe potřebuju, ty jsi Gottwald!, čímž jsem ho na jednu stranu sice potěšil rolí, ale na druhou stranu trochu naštval tím přirovnáním,“ zavzpomínal režisér Trojan

„Dost jsem se s obsazováním téhle postavy trápil, nebaví mě totiž, jak ho vždycky celou generaci hraje jeden a ten samý herec,“ vysvětlil svůj výběr.

Nový český film, který se objeví v kinech letos na podzim, pojednává o rozporuplné postavě Zdeňka Tomana, jenž jako šéf československé poválečné rozvědky dopomohl komunistům převzít v roce 1948 moc.

Foto: THA

Jiří Macháček v hlavní roli

Toman, rodným jménem Zoltán Goldberger, během období třetí republiky postupně dosáhl neuvěřitelného vlivu, vždy však jednal spíše pragmaticky ve svůj prospěch. Za vidinou zisku a úspěchu tak neváhal na jednu stranu pomáhat východoevropským židům s výjezdem do tehdy nově vznikajícího státu Izrael a na druhou stranu získávat zdroje a peníze pro tehdy stále sílící komunistickou stranu.

V hlavní roli Tomana se v dramatu objeví herec Jiří Macháček. I pro něj bylo natáčení filmu z temného období Československých dějin náročné. Už dříve uvedl, že mu ztvárnění pomohlo odhalit temné kouty vlastní duše. [celá zpráva]

Foto: Bára Lockefeer, Total HelpArt T.H.A.

Aleš Procházka jako Klement Gottwald v novém dramatu Ondřeje Trojana Toman.

Po boku Procházky se pak ve filmu objeví Monika Žlábková, která ztvárnila roli Gottwaldovy manželky Marty, která se ve funkci první dámy nikdy pořádně nedokázala vyrovnat své předchůdkyni Haně Benešové.

Premiéra je naplánovaná na 4. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám