Hlavní obsah

Zpěvák Mňágy o novém albu: Mám právo na trochu přiblblé melancholie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mňága a Žďorp, česká klasika z Valašského Meziříčí, která šíří melancholii už od osmdesátých let, dokončila další studiovou desku Třecí plochy. Vyjde 7. října.

Foto: Mňága a Žďorp

Mňága a Žďorp. Petr Fiala třetí zleva.

Článek

Lákavou kuriozitou desky Třecí plochy je coververze písně Je to nejistý od J.A.R. Spojení Mňága - J.A.R. může působit poněkud krkolomně, nápad ovšem vzešel přímo od kapelníka J.A.R. Romana Holého.

„Roman Holý mi zavolal, jestli bychom neudělali cover některé jejich písničky na tribute album a ozval se samozřejmě dost pozdě. My byli uprostřed podzimní šňůry, ale pustili jsme se do toho hned. Dali jsme ji dohromady na zkoušce den před Silvestrem a pak ji během 12 hodin natočili v Sonu,“ zavzpomínal Petr Fiala z Mňágy.

Druhou coververzí na albu je Sonet od Vladimíra Veita, který vyšel v sedmdesátých letech na desce Zakázaní zpěváci.

Již čtrnácté studiové album valmezských romantiků je pochopitelně hlavně o lásce.

 „Lásko, lásko je ne úplně vlídná rozchodová písnička, Atakdál je zase trošku skuhrací, ale řekl jsem si, že mám nárok na trochu přiblblé melancholie bez řešení na konci. A první singl Kanárci v klecích je o té vteřině, kdy někoho potkáte a všechno ve vaší osobní galaxii se změní a nedá se s tím vůbec nic dělat. Naštěstí. Láska je prostě nejvíc,“ dodal Fiala. Kromě coverů a závěrečného punkjazzového Svítáníčka má na triku všechny texty.

Na produkci desky si kapela vydělala peníze díky crowdfundingu. Fanoušci jí poslali 630 tisíc Kč. „Tenhle model nám vyhovuje, a jak je vidět, fanouškům taky. Po těch třech kampaních už všichni ví, že držíme slovo. Nevykašleme se ani na loudaly, kteří si nedojdou na poštu balíček vyzvednout a pošleme jim ho znovu. Celé je to o důvěře,“ dodal frontman.

Mňága a Žďorp připravuje i turné. Začne na přelomu října a listopadu šesti koncerty na Slovensku. Celkem kapelu čeká 25 zastávek. Třecí plochy pokřtí v Brně, Ostravě, Olomouci a Praze, kde v domovském Lucerna Music Baru odehraje rovnou dva koncerty. Šňůra pak bude pokračovat na jaře 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám