Hlavní obsah

Zpěvačka Jil Aigrot: Je pro mě čest být hlasem Edith Piaf

Právo, Šárka Hellerová

V představení Edith The Show zní hudba legendární francouzské šansoniérky Edith Piaf v podání Jil Aigrot. Hlas jí propůjčila už v oscarovém snímku z roku 2007, ve kterém slavnou zpěvačku ztvárnila Marion Cotillardová.

Foto: archív umělkyně

Jil Aigrot se na pódiu stává slavnou Edith Piaf.

Článek

Jil Aigrot Právu poskytla rozhovor před třemi vystoupeními v České republice. První se uskuteční 16. listopadu v brněnském Janáčkově divadle, další dvě 17. a 18. listopadu v Divadle Hybernia v Praze.

Kdy jste hudbu Edith Piaf objevila?

Byla jsem ještě dítě, bylo mi dvanáct. Maminka ji obdivovala a já jsem doma objevila její nahrávky. Pouštěla jsem si je a zamilovala si její hlas. První píseň, kterou jsem slyšela, byla Milord.

Odkdy její písničky zpíváte na koncertech?

Nezačínala jsem s nimi. Chtěla jsem se stát zpěvačkou, a tak jsem se rozhodla pro řádnou průpravu. Chodila jsem na pěveckou konzervatoř. Ještě chvíli trvalo, než jsem se vrátila k jejím písním.

Na hudbě je přece krásné, že je tak emocionální

Definitivně jsem se s ní sešla, když produkční filmu o Edith Piaf slyšeli můj hlas a zavolali mi, abych jí ho propůjčila.

Film Edith Piaf měl velký úspěch a Marion Cotillardová byla za svůj herecký výkon oceněna Oscarem. Jaký jste měla pocit, když ho získala?

V té době jsem byla také v Hollywoodu. Měla jsem představení kousek od místa, kde probíhal oscarový ceremoniál. Všichni jsme tehdy byli připraveni. Můj manažer naplánoval koncert tak, že začínal těsně poté, kdy Marion přebrala zlatou sošku. Publikum bylo nadšené a darovalo mi nádherný potlesk vestoje.

Foto: archív umělkyně

Takže jste si také užila svou chvilku slávy.

Ano, bylo to velmi krásné. Pro mě to totiž původně bylo jen takové bláznivé dobrodružství. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že to s tím filmem dotáhneme tak daleko. Ačkoli, že bude mít úspěch, jsem tušila od doby, kdy jsem ho poprvé viděla. Bylo krásné vnímat i to, jak v něm funguje můj hlas.

Do České republiky přijedete s koncertním představením Edith The Show. Má publikum odcházet s pocitem, že jste na pódiu nebyla vy, ale Edith?

To vám nepovím. Někdy mi lidé říkají, že cítili Edith, jindy zase Jil Aigrot. A pro mě je to stejné. Někdy se do ní opravdu vcítím a jsem v tu chvíli ona, jindy zpívám sama za sebe. Je v tom obojí.

Jak často na ni myslíte ve chvílích, kdy nezpíváte její písně?

Velmi často, hlavně proto, že lidé se mnou o ní chtějí stále mluvit. Každý mluví o tom filmu, ale mně to nevadí, jsem na to pyšná. Je ctí být jejím hlasem. Byla velká zpěvačka a vděčím jí za svou životní změnu. Díky ní jezdím na turné po celém světě. Je pro můj život důležitá.

Jakou její píseň nejraději zpíváte?

Je jich víc. Některé jsou velmi známé, například Mon Dieu nebo La Foule. Jiné nejsou tolik známé, to jsou její nejstarší písně, které zpívám na začátku představení. Jsou z doby, kdy byla mladá slečna, která začínala kariéru. Ty miluji.

Je důležité rozumět textům?

Ty texty jsou nádherné, ale pro prožitek nejsou tak podstatné. Na hudbě je přece krásné, že je tak emocionální.

Příští rok si připomeneme sté výročí narození Edith Piaf. Máte k němu nějaké přání?

Aby její hudba ve světě pořád zněla a nacházela i nové obdivovatele.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám