Hlavní obsah

Zlatou palmu v Cannes získal turecký Zimní spánek

Zlatou palmu v sobotu na 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Kis uykusu (Zimní spánek) tureckého režiséra Nuriho Bilgeho Ceylana. Cenu pro nejlepšího herce dostal Timothy Spall za výkon v dramatu Mr. Turner o tomto slavném britském malíři. Trofej pro nejlepší herečku dostala Julianne Mooreová za roli hysterické hollywoodské herečky ve snímku Maps to the Stars (Mapy ke hvězdám), který má na příběhu rodiny Weissových poodhalit stinnou stránku Hollywoodu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Režisér vítězného snímku Nuri Bilge Ceylan

Článek

Vítězný snímek vypráví o bohatém muži jménem Aydin, který provozuje hotel v tureckých horách a používá svou inteligenci a postavení k tomu, aby utlačoval svou ženu a sestru a zastrašoval ostatní. Film, jemuž byly inspirací romány ruského prozaika Antona Čechova, už v pátek získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (Fipresci).

"Letos máme stoleté výročí tureckého filmu, to je moc pěkná shoda okolností," prohlásil podle agentury AFP režisér Ceylan. Istanbulský rodák Ceylan ocenění věnoval "mladým lidem v Turecku a těm, kdo v uplynulém roce přišli o život". V Turecku se v posledním roce odehrávaly násilné protivládní demonstrace. Tento měsíc také v zemi došlo k nejhorší tragédii v historii tureckého hornictví, když při neštěstí v uhelném dole zahynulo 301 lidí.

Kis uykusu je druhým snímkem tureckých režisérů, který si z Cannes odváží hlavní cenu. V roce 1982 Zlatou palmu dostal film Cesta Şerifa Görena a Yılmaze Güneyho.

Tři hodiny v krásném rytmu

Předsedkyně osmičlenné festivalové poroty novozélandská režisérka Jane Campionová uvedla, že ji vylekala délka vítězného filmu, který trvá tři hodiny a 16 minut. Snímek má ale tak "krásný rytmus", že by prý u něj mohla zůstat ještě několik dalších hodin.

Na pomyslné druhé příčce skončil snímek Le Meraviglie (Zázraky) italské režisérky Alice Rohrwacherové, který dostal takzvanou Velkou cenu. "Bronzové" skončily hned dva filmy: snímek o vztazích mezi matkami a dcerami Mommy (Máma) teprve pětadvacetiletého Kanaďana Xaviera Dolana a náročný, experimentální snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku) filmového veterána Jeana-Luca Godarda. Oba snímky si rozdělily Cenu poroty. Třiaosmdesátiletá domácí filmová legenda Godard se ocenění z Cannes dočkala vůbec poprvé, upozornila AFP.

Ocenění pro nejlepšího režiséra si z Cannes odváží Američan Bennett Miller za drama Foxcatcher. Cenu pro nejlepší scénář získal film Leviafan (Leviathan) ruského režiséra Andreje Zvjaginceva o boji obyčejného člověka proti všemocnému a zkorumpovanému státu.

"Byl to neuvěřitelně různorodý celek, filmy, které byly klasické, filmy, které byly radikální, filmy, které byly o budoucnosti filmového průmyslu," prohlásil podle agentury Reuters člen poroty Nicolas Winding Refn. Kritik časopisu Hollywood Reporter Stuart Kemp ale poznamenal, že výsledná ocenění nenabídla "žádná překvapení a ceny odešly na předvídatelná místa".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám