Hlavní obsah

Získat Alaina Delona do nového filmu Asterix a Olympijské hry byl náročný úkol

Právo, Kateřina Farná

Na pařížské projekci filmu Asterix a Olympijské hry to vypadalo jako na tiskovce významného státníka. Bezpečnostní opatření byla tak přísná, že se zabavovaly všechny technické hračky a během projekce dva svalnatí muži v obleku sledovali každý pohyb diváků dalekohledem s nočním viděním. Evropský velkofilm s tučným rozpočtem až 80 miliónů eur má dnes premiéru i v českých kinech.

Foto: SPI (2), Právo

Asterix a Obelix

Článek

Na filmovém plátně totiž probíhalo nové dobrodružství kultovních komiksových postaviček Asterixe a Obelixe, které patří mezi poklady francouzské zábavné literatury. S nimi se tak vrátili druidové, psík Idefix, Trubadix, vystrašení římští vojáci a Caesar navíc s adoptivním synem Brutem, krásnou princeznou a plejádou sportovních celebrit. Evropský velkofilm s tučným rozpočtem až 80 miliónů eur má dnes premiéru v českých kinech.

Bonbónkem je po dlouhých osmi letech filmová účast legendy francouzské kinematografie Alaina Delona, o kterém producent, scenárista i režisér v jedné osobě Thomas Langmann Právu v Paříži řekl: „Není nic jednoduššího než slyšet z jeho úst ne, když mu nabízíte filmovou roli! Mám obrovskou radost, že se ho nakonec podařilo získat.“

Tanečky kolem Delona

„Od začátku jsem pro roli Caesara myslel speciálně na Alaina Delona a také jsem mu o ní řekl jako prvnímu. Ale získat ho byla neuvěřitelná fuška. Vytáhli jsme všechny zbraně, protože kdyby Delon naši nabídku odmítl, byla by to katastrofa,“ prozrazuje režisér.

.: Alain Delon v roli slavného vojevůdce Caesara.foto: Právo/SPI (2)

„Přesvědčit Delona, aby natáčel film, je prakticky nemožné. Buď je o snímku přesvědčený sám, nebo ne. Dříve totiž řekl, že už nebude dělat film. Když jsme za ním přišli, nepřišli jsme s rolí, ale s tím, že bude hrát sám sebe. Velmi silným důvodem, proč roli nakonec přijal, jsou jeho dvě malé děti, protože neviděly moc filmů, v nichž hrál. A když jim řekl, že bude v Asterixovi, byly nadšené, najednou v jejich očích byl děsně cool. To byl asi nejsilnější důvod," dodal režisér.

Důležitým momentem, proč nechtěl Delon propásnout postavu slavného vojevůdce, jehož ironizuje s lehkostí svého šarmu, byl prý i fakt, že Caesara rovněž ztvárnil Marlon Brando.

Právě momenty, v nichž to jiskří mezi Caesarem a Brutem (skvělý Benoît Poelvoorde), jenž prahne po moci a smrti svého otce (podniká proto vtipné vražedné pokusy, které však unuděný a samolibý stárnoucí diktátor včas odhalí), patří mezi nejlepší z celého snímku, který jinak ztrácí grády a působí občas nudným, vleklým dojmem.

Udržet si Gérarda Depardieu

Langmann, syn režiséra Clauda Berriho, je Asterixovým fandou od dětství, to on stál za vznikem předchozích hraných filmů. Právě díl o olympijských hrách jej zaujal především z toho důvodu, že je vizuálně nejatraktivnější. Druhou režisérskou židli svěřil Frédéricu Forestierovi, s nímž spolupracoval na komedii Blbec na krku.

.: Režiséři Fréderic Forestier (vlevo) a Thomas Langmann si vyzkoušeli náročnou týmovou práci.foto: Právo/SPI (2)

Oba máme jiné schopnosti, Frédéric je skvělý režisér, zná techniku a speciální efekty, má cit pro to, aby film vypadal co nejlíp. Já jsem se více soustředil na herce, jejich projev a texty,“ odpovídá Langmann a Forestier jej doplňuje: „Snažili jsem se věrohodně vykreslit příběh a přidat zajímavé nové scény.“

Nebylo lehké ani udržet představitele Obelixe, Gérarda Depardieu, jelikož se změnil jeho herecký partner. Asterixe totiž hraje Clovis Cornillac, o němž se tvrdí, že je dost nerudný. „Je to stejné jako s Jamesem Bondem, i tam se mění jeho představitelé. Depardieu s Clovisem nikdy nenatáčel, proto jsme ho museli všelijak motivovat. Vybírám si herce podle jejich hereckých schopností a ne podle jejich povahy,“ komentoval změnu v hereckém obsazení Forestier.

„Depardieu je jediný muž na světě, který dokáže hrát Obelixe. Má apetit, správnou velikost, ideální nos, charisma, těžko mu určíte věk a je vidět, že rád jí a pije. Obelix je Depardieu, a to platí i obráceně. Kde najít někoho, kdo je tak rostlý a zároveň skvělý herec?“ ptá se Langmann, který se poprvé postavil i za kameru.

Prohnaný Brutus a zamilovaný Lovestoryx

Ve třetím hraném zpracování příběhů galských bojovníků vyrážejí malý, zato nebojácný Asterix a silák s dobrým srdcem a hlavně „láskou“ k divočákům – Obelix na olympijské hry hájit galskou čest, rozdat si to s Římany přímo před očima samotného Gaia Iulia, a hlavně pomoci Lovestoryxovi vyhrát ruku princezny Iriny, do které je až po uši zamilovaný.

Jenže na krasavici má zálusk i nepovedený Caesarův synek Brutus. Ten se navíc nebojí hrát špinavou hru a podvádí, kde se dá.

Jenže na krasavici má zálusk i nepovedený Caesarův synek Brutus. Ten se navíc nebojí hrát špinavou hru a podvádí, kde se dá. „Když jsem psal scénář, věděl jsem přesně, co chci, aby v něm bylo. Ovšem dostat to na plátno je teprve kumšt. Pokusili jsme se vytvořit evropský snímek, aby v něm byly fórky srozumitelné nejen pro Francouze, ale i takové, které by se daly adaptovat pro celou Evropu,“ tvrdí Langmann.

Doping a pocta Schumacherovi

Podtitul olympijské hry může evokovat, že jím tvůrci narážejí na ty nadcházející v Pekingu. Oni to však s úsměvem popírají.

„Tahle souvislost je velmi vtipná, ale je to naprostá blbost. Stal se z toho možná dobrý marketingový tah, na který je nabalený merchandising: videohry a desítky značek,“ uvádí Langmann s tím, že je to spíš jejich pocta komiksovým tvůrcům René Goscinnymu a Albertu Uderzovi, protože tento díl vznikl přesně před čtyřiceti lety.

A přece má komedie něco společného se soudobým sportem. Vedle souvislosti mezi kouzelným nápojem a dopingem i tváře populárních sportovců, neboť ke konci se to kromě dvou hereckých velikánů hemží sportovními mistry. Slavný jezdec formule 1 Michael Schumacher závodí jako vozataj s přezdívkou Schumix, jak jinak než v nadupaném voze rudé barvy, a jeho stáji šéfuje stejně jako v reálu Jean Todt.

Fotbalista Zinedine Zidane dokonce kromě umění s míčem ukáže i herecký talent. Jak známo, kde jsou sportovci, nesmí chybět modelky, a proto krásnou manželku děduly Kmetixe hraje dlouhonohá Adriana Sklenaříková-Karembeu. Podle hereckého obsazení by se dalo usuzovat, že honoráře musely být dost tučné. Na toto téma ale tvůrci odpovídají vyhýbavě. „Některé honoráře byly dost velké, to je pravda. Ne každý však chtěl zaplatit, někteří své peníze věnovali charitě,“ odvětil Langmann. Mezi takové dobrodince patří třeba Schumacher.

Nový Asterix se svou produkcí přibližuje hollywoodským velkofilmům, bohužel však zdaleka nepředčí předešlé hrané díly. Nezachrání to ani hvězdy D+D, sportovní legendy, nákladná výprava. Tvůrci možná hleděli až příliš na komerční úspěch a triky a zapomněli na osobitý přístup a humor. I když parodie na Hvězdné války je povedená. Ale nestačí.

Přesto režiséři chystají prodlouženou verzi. „Máme skvělé scény a gagy, které jsme museli vystřihnout kvůli délce filmu, a docela nás to mrzí. Když bude mít film úspěch, dáme delší verzi do kin, jinak bude určitě na DVD.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám