Hlavní obsah

Zimmerman v říši hudby

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Zimmerman alias Bob Dylan oslavil v květnu osmdesátiny. Při té příležitosti uspořádalo pražské Popmuseum výstavu Mně se líbí Bob!, která trvá do 26. června a svéráznému americkému písničkáři vzdává hold.

Foto: Jan Šída, Právo

Výstava je plná nejen Dylanových fotografií, ale i jeho biografických knih.

Článek

Podtitul Bob Dylan a jeho stopa v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a v přilehlém okolí naznačuje, že pořadatelé se výrazně zaměřili na to, jakým způsobem, přímo či nepřímo, rodák z Minnesoty ovlivnil naši hudební, literární, výtvarnou či politickou scénu. Pro našince je samozřejmě pikantní i jistá podobnost jména s českým nedoceněným géniem Járou Cimrmanem, jehož jméno najdeme zmíněné na výstavních panelech také. Výrazné osobnosti patří zkrátka k sobě.

Organizátoři pojali výstavu jako vždy s velkou pečlivostí. Je až s podivem, že u interpreta, který nenávidí focení a publicitu, dokázali sehnat tolik obrazových materiálů (k vidění jsou i vzácné fotky českých autorů Ivana Prokopa či Marka Smejkala).

Neomezili se však pouze na striktní výčet suchých faktů doplněný pár obaly desek. Byli schopní vyzobávat z Dylanovy historie pikanterie, které návštěvníka nejen překvapí, ale také pobaví. K nim patří třeba mnohými dylanology vzývaná historka, jak umělec dorazil v létě 1994 poprvé do Prahy a chtěl navštívit Židovský hřbitov. Protože už bylo zavřeno, stoupl si bodyguardovi na ramena, aby přes vysokou zeď aspoň něco viděl.

Každý panel se věnuje nějakému tématu (mimo jiné Dylan v království Supraphonu, První přijímání či Dylan v karikaturách). Pamětníka normalizační pop music zaujme kapitola Dylan po Česku 2, ve které se dozví, kdo jeho písně tehdy interpretoval. S texty v češtině samozřejmě. Najdeme mezi nimi jména Zelenáči, Fešáci, Bob Frýdl nebo Naďa Urbánková. Panel Dylan po Česku 3 přináší další neobvyklá jména, třeba Tři sestry, Nezmaři, případně Petra Černocká.

Kromě těchto poněkud bizarních vykladačů dylanovských písní nezapomněli pořadatelé ani na ty, kteří šlapali po podobných stezkách. Jsou v sekci Tak vy račte být český Dylan? (Vladimír Merta, Petr Kalandra, Robert Křesťan).

K podtržení bizarnosti a zároveň tajemnosti Dylanovy osobnosti přispívá i vystavený článek, pojednávající o jeho dvojníkovi, který byl rodákem z okolí Tanvaldu, kde se prý narodil i Jára Cimrman. Pochopit a kompletně uchopit život a dílo Dylana je stejné jako chtít chytat vítr.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám