Hlavní obsah

Zemřela významná jazzová zpěvačka Mirka Křivánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 30. ledna zemřela po dlouhodobé nemoci ve věku 67 let jazzová zpěvačka Mirka Křivánková. V posledních letech byla upoutána k invalidnímu vozíku a bojovala s recidivou rakoviny. Informoval o tom hudební publicista Jan Rejžek s odkazem na Facebook jejího prvního manžela Jana Rajnocha.

Mirka Křivánková na obalu alba Zrcadlení z roku 1985

Článek

"Dnes (v sobotu) v ranních hodinách opustila tento svět moje první žena a máma syna Jakuba. Ti, kdo jste ji znali, věnujte ji tichou vzpomínku. Odpočívej v pokoji v jazzovém nebi," napsal Rajnoch.

Zemřel Ladislav Štaidl. Měl koronavirus

Kultura

Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu Křivánková již několik let nevystupovala. "Byla to zbytečně zapomenutá umělkyně, která rozhodně patří mezi naše nejlepší zpěvačky 70. a 80. let, která spolupracovala se špičkami naší jazzové scény," uvedl Rejžek.

Křivánková začínala se zpíváním v 60. letech v brněnském Lýskově dětském sboru. Poté studovala klavírní hru a od roku 1968 interpretovala folkové písně, které sama na své texty komponovala. Spolupracovala například s multiinstrumentalistou Jiřím Stivínem, klavíristou Emilem Viklickým, jazzmankou Janou Koubkovou a skupinami C.H.A.S.A, Framus Five Michala Prokopa, Psí vojáci nebo s Orchestrem Gustava Broma. Zpívala také ve filmech Evo, vdej se, Hřiště a Pomerančový kluk, účinkovala ve Státním divadle v Brně.

Zemřel herec Andrej Hryc

Kultura

Důležitou etapu v jejím životě představovala spolupráce s jazzovým skladatelem, dirigentem a pianistou Milanem Svobodou a s multiinstrumentalistou Zdeňkem Dvořákem. Po roce 1989 se možnosti Křivánkové rozšířily, už mohla koncertovat i na zahraničních scénách, zejména v Německu. Začátkem devadesátých let učila zpěv na pražské DAMU. Později kvůli těžkému úrazu a dalším zdravotním komplikacím omezila aktivní kariéru. I v novém tisíciletí však vystoupila mimo jiné s Emilem Viklickým a finským trumpetistou Jarmem Sermilou. Prokázala s nimi ohromný cit pro totální improvizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám