Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Štaidl. Měl koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komplikacím spojeným s koronavirovým onemocněním podlehl v neděli ráno podle serveru Blesk.cz Ladislav Štaidl, úzký spolupracovník Karla Gotta. Bylo mu 75 let.

Ladislav Štaidl se synem Arturem na záběrech z roku 2013 v reportáži Super.czVideo: Super.cz, Novinky

 
Článek

Štaidl byl již od 7. ledna hospitalizován v nemocnici kvůli zhoršujícímu se stavu v souvislosti s koronavirem. Patřil do ohrožené skupiny nejen kvůli svému věku, ale také s ohledem na předešlé onkologické problémy.

Štaidl byl velmi úspěšný multiinstrumentalista – hrál na kytaru, klavír, zpíval, zároveň ale působil jako textař, dirigent, kapelník, skladatel a hudební aranžér. Úzce spolupracoval například s Karlem Gottem. Kromě něj vytvářel písně také pro Dalibora Jandu, Helenu Vondráčkovou, Darinu Rolincovou či Ivetu Bartošovou.

„Byl to můj mnohaletý kamarád a spolupracovník, napsal mi mnoho krásných písniček, s jednou jsem dokonce vyjela na festival do Japonska. Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku. A je mi to líto, že ten boj se zákeřnou nemocí nevyhrál,“ zavzpomínala na spolupráci zpěvačka Helena Vondráčková.

Gottův hit Kávu si osladímVideo: Supraphon

Dohromady napsal přes 200 písní. K jeho nejslavnějším songům patří Kávu si osladím, Dva roky prázdnin, Trezor, Málo mě zná či Když láska schází.

Zároveň se věnoval také tvorbě filmové hudby, na kontě má dalších osm desítek takových skladeb, které režírovali Zbyněk Brynych, Jaromil Jireš, Juraj Jakubisko, Jaroslav Dudek, Hynek Bočan, Jiří Adamec, Ladislav Rychman, Karel Steklý, Evžen Sokolovský, Ján Roháč, Radúz Činčera, Tomáš Vondrovic a Jan Fuchs.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Štaidl s Karlem Gottem

S Gottem založili divadlo

Štaidl začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, kterou zakládal společně s Miki Volkem, Ondřejem Suchým a M. Berkou. O rok později se společně s bratrem Jiřím podíleli na činnosti klubu a kapele Olympic ve Spálené ulici. V roce 1963 také začal pracovat pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem.

S Gottem a bratrem Jiřím založili v roce 1965 Divadlo Apollo, v roce 1967 společně odjeli na půl roku do amerického Las Vegas.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ladislav Štaidl na archivním snímku

V roce 2015 byl Štaidl vyznamenán prezidentem Milošem Zemanem medailí za Zásluhy.

Štaidl, který by v přespříští měsíc oslavil 76. narozeniny, se narodil 10. března 1945 ve Stříbrné Skalici. Se zpěvačkou Ivetou Bartošovou měl v roce 1996 syna Artura.

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Štaidl v roce 2019

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman udělil a propůjčil ve středu 28. října 2015 patnáct státních vyznamenání. Na snímku zleva Pavel Šporcl, Ladislav Štaidl a Danuše Táborská

Reklama

Výběr článků

Načítám