Hlavní obsah

Zemřela operní hvězda Jessye Normanová

New York

Americká operní diva Jessye Normanová zemřela. Sopranistka skonala v pondělí v newyorské nemocnici věku 74 let, napsala agentura DPA s odvoláním na rodinu. Příčinou jejího úmrtí byl septický šok a následné selhání orgánů po komplikacích spojených se zraněním páteře, které utrpěla v roce 2015.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Jessye Normanová

Článek

Normanová je nositelkou čtyř cen Grammy a národní medaile za umění. Byla jednou z mála černošských zpěvaček, kterým se podařilo dosáhnout celosvětové hvězdné slávy ve světě opery. Proslavily jí především interpretace oper Richarda Wagnera. Do jejího rozsáhlého repertoáru patří například díla Francise Poulence, Leoše Janáčka, Bély Bartóka, Giuseppe Verdiho, Richarda Strausse nebo Arnolda Schönberga. Neomezovala se pouze na operu, ale byla uznávanou interpretkou jazzu.

Debutovala v roce 1969 v berlínské opeře. Na počátku kariéry vystupovala především v Evropě, vyzkoušela si i účinkování v milánské La Scale. V newyorské Metropolitní opeře poprvé vystoupila v roce 1983. Zpívala na prezidentských inauguracích Ronalda Reagana a Billa Clintona či na oslavě 60. narozenin britské královny Alžběty.

V roce 1997 se ve věku 52 let stala nejmladším osobu, které se do té doby podařilo získat Cenu Kennedyho centra. Byla také členkou Britské královské akademie hudby a hudební síně slávy státu Georgia. Ve Francii po ní pojmenovali orchidej a získala zde Řád umění a literatury.

Metropolitní opera, kde vystoupila asi v osmi desítkách představení, uvedla, že truchlí nad jejím odchodem. „Byla jedním z velkých sopránů minulého půlstoletí,“ napsala opera v prohlášení. „Jessye Normanová byla jedním z největších umělců, kteří na naší scéně zpívali. Váš odkaz bude žít navždy. Normanová potěšila publikum svým krásným hlasem, mimořádnou silou a hudební citlivostí,“ uvedl ředitel Peter Gelb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám