Hlavní obsah

Zemřela královna funku Betty Davisová

Americká skladatelka, hudebnice a zpěvačka Betty Davisová zemřela ve věku 77 let. Podle kritiky předběhla svou dobu, když přišla začátkem sedmdesátých let s neuhlazeným funk-rockem a pěstovala si agresivní sexy image.

Foto: Light in the Attic

Betty Davisová na desce They Say I'm Different.

Článek

Zpěvačka byla na začátku své kariéry jeden rok manželkou Milese Davise (objevila se na obalu jeho desky Filles de Kilimanjaro) a říká se, že ho seznámila i s Jimim Hendrixem.

Počátkem sedmdesátých let přijela do Los Angeles, aby doprovázela Carlose Santanu, ale její talent bohatě stačil na sólovou kariéru, kterou taky brzy zahájila s pomocí kamarádů jako Greg Errico (Sly & The Family Stone), Neal Schon (Santana) a Larry Graham (Graham Central Station).

Poctu Led Zeppelin natočila Beth Hart. Představí ji v Praze

Kultura

První album nazvané Betty Davis, které si sama napsala, natočila v roce 1973. Inovativní funk-rock byl tak drsný, že ho některá komerční rádia nechtěla hrát. V televizi vadila i její image a sexuální narážky v textech.

Betty nezkrotíte

Ovlivnila řadu umělců. Jejím fanouškem byl i samotný Santana, který řekl: „Byla to opravdu dravá černá panterka. Betty nemůžete zkrotit.“

Následovala alba They Say I'm Different a Nasty Gal. V Americe se ji snažili zakázat hlavně náboženští mravokárci, protože byla moc „sexuálně agresivní“. Mnohem větší úspěch měla v západní Evropě. V roce 1979 ukončila kariéru a poté žila v ústraní.

Funky basa s neuhlazenými kytarovými riffy, acid syntezátory a vášnivým, až zuřivým vokálem tvořily hudbu, která se vymykala tehdejším normám. Nadchla kritiky a muzikanty.

Čistě komerční posluchači ji nemohli přijmout, ale dnes, padesát let po vydání, se její desky pořád prodávají.

Byly divoké a nekompromisní, na rozhraní jazzu, rocku a psychedelického soulu. Dají se přirovnat k hudbě legend americké scény jako Funkadelic, Mandrill nebo Sly and the Family Stone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám