Hlavní obsah

Zemřela herecká legenda Elizabeth Taylorová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slavná herečka Elizabeth Taylorová zemřela. Hollywoodská hvězda byla od poloviny února hospitalizována v nemocnici v Los Angeles kvůli selhání srdce. Informaci o smrti herečky přinesla televize ABC.

Článek

Taylorová se narodila v Londýně 27. února 1932, ale její rodiče byli Američané. Kvůli válce se pak přesunuli do Los Angeles. Taylorová hrála v desítkách filmů a byla slavná hlavně v 50. a 60. letech.

V deseti letech se poprvé objevila před kamerou ve filmu There's One Born Every Minute. Z tohoto období je ale známější dojemný příběh Lassie se vrací. K dalším jejím raným filmům patří Jana Eyrová a Bílé útesy doverské.

Foto: Profimedia.cz

Liz Taylorová a Richard Burton se seznámili při natáčení Kleopatry v roce 1963.

V patnácti již byla hvězdou a točila jeden film za druhým, např. Obr, Kočka na rozpálené plechové střeše a Raintree County. Prvního Oscara dostala za roli prostitutky ve filmu Telefon Butterfield 8.

Foto: Profimedia.cz

Liz Taylorová na snímku z roku 1960.

V roce 1963 přišel trhák Kleopatra. Na svou dobu to byl neskutečně drahý projekt, jen její honorář dělal milión dolarů, což bylo tehdy mnohem více než dnes. A zanedlouho natočila i druhý nejuznávanější snímek - Kdo se bojí Virginie Woolfové, za který si zaslouženě odnesla Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Liz Taylorová jako filmová Kleopatra (1963)

Poté přišly ještě další desítky filmů a seriálů, ale její kariéra už stejně nezvratně upadala. Dostávala stále menší role a namočila se i do několika ostudných propadáků.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Elizabeth Taylorová v roce 2007

Taylorová se mnohokrát vdala a zase rozvedla. Kromě toho se bulvár vždy zajímal o její zvláštní, pravděpodobně velmi upřímné přátelství s věčným dítětem Michaelem Jacksonem. Byla možná jeho jedinou skutečnou přítelkyní. Angažovala se také v charitě a zejména v boji proti AIDS.

NEJSLAVNĚJŠÍ FILMY:

Kleopatra

Kdo se bojí Virginie Woolfové

Kočka na rozpálené plechové střeše

Lassie se vrací

Telefon Butterfield 8

Reklama

Výběr článků

Načítám