Hlavní obsah

Zemřela Astrid Kirchherrová, fotila začínající Beatles

Zemřela fotografka a kamarádka členů britské skupiny The Beatles z jejího raného období v německém Hamburku Astrid Kirchherrová. Příští týden by se dožila 82 let, informovala v pátek agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Astrid Kirchherrová

Článek

Kirchherrová zemřela v úterý v Hamburku po krátké těžké nemoci, potvrdil fotograf Kai-Uwe Franz, blízký známý zesnulé umělkyně, která pořídila mnoho fotografií z počátečního období The Beatles na počátku 60. let.

Tehdy měla ještě málo známá kapela pět členů. Byli jimi John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best, kterého později nahradil Ringo Starr, a Stuart Sutcliffe.

Právě do tehdy 20letého baskytaristy Sutcliffea se Kirchherrová zamilovala a hudebník z kapely nakonec odešel. Už v roce 1962 ale „pátý Beatle” zemřel ve svých 21 letech na krvácení do mozku.

Kirchherrová měla velký vliv na vizuální styl The Beatles, mimo jiné na jejich typický účes. Režisér Iain Softley natočil v 90. letech na základě rozhovorů s Kirchherrovou film Backbeat, který se zaměřuje na první léta slavné skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám