Hlavní obsah

Zemřela americká oscarová herečka Cloris Leachmanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 94 let zemřela ve středu americká herečka Cloris Leachmanová, držitelka Oscara za výkon ve filmu Poslední představení (1971) a osmi televizních cen Emmy. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřela americká oscarová herečka Cloris LeachmanováVideo: Reuters

 
Článek

Leachmanová se filmování začala věnovat na přelomu 40. a 50. let a první role dostávala v televizních seriálech, díky nimž získala popularitu. Za svoje výkony v seriálech Phyllis či Mary Taylor Moore si připsala mnoho nominací na ceny Emmy, které v letech 1974 a 1975 proměnila.

V roce 1972 pak dostala Oscara jako představitelka vedlejší role ve filmu Petera Bogdanoviche Poslední představení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Cloris Leachmanová na fotografii z roku 1959

Dlouhodobě spolupracovala s režisérem Melem Brooksem, objevila se například v jeho komediích Mladý Frankenstein (1974) či Závrať naruby (1977). Pravidelně filmovala až do pozdního věku, v 82 letech vystupovala jako soutěžící v americké reality show Dancing with Stars, která je v české verzi známá jako Stardance. Dva filmy, které natočila v letech 2019 a 2020, teprve čekají na premiéru.

Foto: Richard Shotwell, ČTK/AP

Cloris Leachmanová na fotografii z roku 2016

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám