Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Jan Štrup

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve 39 letech zemřel bývalý zpěvák a kytarista pop punkové kapely Rybičky 48 Jan Štrup, který opakovaně hostoval i s kapelou Divokej Bill. O jeho skonu informoval zakladatel Rybiček 48 Jakub Ryba. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák a kytarista Jan Štrup na poděbradském Soundtracku 2020.

Článek

„Před chvílí jsem se dozvěděl, že odešel Honza Štrup,“ uvedl na svém facebookovém profilu Jakub „Kuba“ Ryba. „Pár let jsem ho měl jako bráchu, spoluhráče a spolupíče. On mě naučil, jak paří rockstár…“

Štrup se dlouhodobě potýkal s potížemi, které souvisely s divokým způsobem života a mejdany.

Upozornil na sebe v úvalské kapele Medvěd 009, do které přišel v roce 2005 a jíž dokázal vtisknout výraznější podobu, což ukázala deska Hudba Vás mladých z roku 2007. Medvěd 009 v té době vystupoval před Divokým Billem. S touto kapelou občas hostoval od jejího vzniku v roce 1996.

K úmrtí uvedla kapela Medvěd 009 na svém facebookovém profilu: „Nechce se nám tomu vůbec věřit, ale dnes nás náhle opustil Honza Štrup. Hanzi, přes všechny úlety a peripetie jsi vždy byl a zůstal jedním z nás.”

S Rybičkami 48 natočil Štrup tři studiová alba Viva la revolución z roku 2009, o dva roky mladší Desku roku a album Tohle je rock’n’roll, vy buzny z roku 2013. Objevil se také na koncertním DVD 10 let sexu, chlastu, rock’n’rollu natočeném na festivalu Votvírák.

V roce 2016 založil Štrup s bubeníkem Martinem Kudláčkem punkový soubor Nuly, který se po Kudláčkově odchodu přejmenoval v roce 2018 na Počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám