Hlavní obsah

Zemřel světoznámý tenorista Peter Schreier

Právo, Radmila Hrdinová

Ve věku 84 let zemřel 25. prosince v Drážďanech německý tenorista a dirigent Peter Schreier. Patřil k nejvýznamnějším pěvcům 20. století, byl vynikajícím mozartovským interpretem, ale jeho repertoár sahal od Bacha a Händela přes Mozarta, Webera, Schuberta, Schumanna a Beethovena až k Wagnerovi a Richardu Straussovi.

Foto: ČTK

Peter Schreier

Článek

Narodil se 29. července 1935 v Míšni. Jeho otec byl kantorem a varhaníkem. Pěveckou kariéru začal v osmi letech v chlapeckém sboru Dresdner Kreuzchor. Drážďany se staly jeho domovem po celý život, neopustil je ani po rozdělení Německa. Zpěv studoval nejprve soukromě, poté na drážďanské hudební akademii, věnoval se i studiu orchestrálního a sborového dirigování (dirigoval od roku 1969).

Jako pěvec debutoval v roce 1959 v Drážďanech jako První vězeň v Beethovenově Fideliovi. Zpíval na světových scénách včetně newyorské Metropolitní opery. Rozsáhlý byl jeho písňový a oratorní repertoár, který zachytily četné nahrávky.

S operou se rozloučil v červnu 2000 rolí Tamina v Kouzelné flétně. Jedno z jeho posledních vystoupení se odehrálo v roce 2005 v Praze, kde dirigoval Bachovo Vánoční oratorium, v němž zároveň zpíval Evangelistu. Získal mnoho prestižních ocenění. V roce 1983 vydal autobiografickou knihu Aus meiner Sicht (Očima pěvce).

Reklama

Výběr článků

Načítám