Hlavní obsah

Zemřel Svatopluk Karásek

Novinky, alt

Ve věku 78 let zemřel undergroundový hudebník a evangelický farář Svatopluk Karásek. Uvedla to Česká televize. Byl signatářem Charty 77, od poloviny 90. let působil jako farář v pražském kostele U Salvátora.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Svatopluk Karásek na snímku z roku 2004

Článek

Karásek se narodil v Praze v roce 1942, studoval nejprve zahradnictví, poté evangelickou bohosloveckou fakultu. Od roku 1968 pracoval jako farář, dokázal do téměř prázdných kostelů opět dostat lidi. Bez udání důvodu mu byl odebrán tzv. státní souhlas a nesměl jako farář působit. Posléze pracoval jako kastelán na hradě Houska.

Karásek se v 70. letech angažoval v českém undergroundu a byl pronásledován Státní bezpečností. V roce 1976 byl odsouzen na osm měsíců vězení, oficiálně za výtržnictví. Důvodem byly texty písní, které na koncertech zpíval spolu s Ivanem Martinem Jirousem a dalšími.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Svatopluk Karásek na snímku z roku 2018.

V roce 1980 nuceně emigroval do Rakouska a posléze do Švýcarska v rámci tzv. Asanace, v níž StB nutila lidi nepohodlné režimu k opuštění země.

Ve Švýcarsku působil jako evangelický farář a v tom vytrval i po návratu do Československa.

Po roce 2000 se angažoval i v politice, byl radním České televize a v roce 2002 byl zvolen poslancem za Unii svobody. V politice vydržel do roku 2006. Neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu a do Senátu.

Z veřejného života se stáhl v roce 2010, kdy prodělal středně těžkou mrtvici, dál ale působi jako farář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám