Hlavní obsah

Zemřel Stan Lee. Komiksový král, duchovní otec Spider-Mana či Iron Mana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřel v pondělí v Los Angeles americký komiksový scenárista Stan Lee, napsala agentura DPA. Stvořil postavy a příběhy známé po celém světě. Je „otcem“ Spider-Mana, X-Menů, Iron Mana či Hulka.

Foto: REED SAXON, ČTK/AP

Stan Lee s postavou Spider-Mana na fotografii z roku 2002.

Článek

Narodil se 28. prosince 1922 jako Stanley Martin Lieber do emigrantské rodiny rumunských Židů Celie Solomonové a Jacka Liebera.

V dětství obdivoval filmy s Errolem Flynnem. Zajímal se o psaní a snil o napsání románu. Zpočátku získával pouze příležitostná zaměstnání, mezi nimi i v centru výzkumu tuberkulózy, kde psal nekrology a lékařské zprávy.

Foto: Disney

Benedict Cumberbatch ve filmu Doctor Strange

V roce 1939 díky svému strýci Robbiemu Solomonovi získal pozici asistenta v Timely Comics a v roce 1941 dostal příležitost poprvé pracovat na komiksu. V čísle Captain America Comics No. 3 vyplňoval textové bubliny. Právě tehdy začal používat pseudonym Stan Lee, který brzy změnil ve své oficiální jméno.

Řadu proslulých superhrdinů vytvořil v 60. letech. Jako první to byl supertým Fantastická čtyřka, která zaznamenala obrovský úspěch, a Lee tím získal volnou ruku. Poté vytvořil superhrdiny, jakými jsou Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil či Doctor Strange. Všechny pak propletl v jedinečném fiktivním vesmíru Marvel.

Foto: Marvel

Avengers: Infinity War

Příběhy byly vydávány pro starší mladistvé i dospělé. Lee také propracoval moderní vztah mezi autorem a fanoušky. Často se objevoval na komiksových festivalech a zahrál si v téměř každém filmu, který vznikl na základě jeho postav. Psal většinu titulů společnosti Marvel, fungoval i jako redaktor a psal svůj sloupek Stan’s Soapbox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám