Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a scenárista Roman Ráž

• Aktualizováno

Spisovatel, scenárista a autor rozhlasových her Roman Ráž zemřel. Bylo mu 86 let. Napsal například scénáře Prodavač humoru a Smrt v kruhu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Roman Ráž

Článek

Roman Ráž se narodil v roce 1935 v Praze, ale vyrůstal spíše v Brně a Luhačovicích. Vystudoval dějiny umění a estetiku na filozofické fakultě v Brně, následné studium na FAMU nedokončil. V mládí se přátelil s Violou Fischerovou, Pavlem Švandou, Jiřím Kuběnou, Václavem Havlem či Milanem Uhdem.

V letech 1967–1971 byl dramaturgem brněnského studia Československé televize, ale po podepsání prohlášení Dva tisíce slov jej komunisté propustili. Až po několika letech začal znovu pracovat v televizi v Praze.

Ráž debutoval scénářem k televiznímu dramatu Pozvání spravedlivých v roce 1968. Napsal i scénáře k filmům Žena v kleci, Narcisový dům, In flagranti, Otravný víkend, Smrt v kruhu nebo Prodavač humoru.

Jako prozaik začal povídkovou sbírkou Jediná noc v roce 1962. Vydal také prózy Učitel ptačího zpěvu, Poznávací znamení, Smrt v kaštanovém domě, Prodavač humoru, Bludné kameny, Lázeňské dobrodružství a řadu dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám