Hlavní obsah

Zemřel slavný muzikant Ike Turner, manžel Tiny Turnerové

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve středu skonal v americkém San Diegu významný bluesový, soulový a rock ´n´rollový kytarista a zpěvák Ike Turner. Širší veřejnost ho bohužel zná jen jako drsného chlapíka, který terorizoval svou bývalou manželku a legendární zpěvačku Tinu Turnerovou.

Článek

Turner patřil ke klasikům rhytm and blues, kterým hudební publicisté připisují autorství "prvního rokenrolu" (skladba Rocket 88 z roku 1951). Stejné zásluhy jsou ale připisovány i zpěvákům jako Fats Domino nebo Little Richard.

Ike Turner se narodil v roce 1931 v Clarksdale v Mississippi. Hudba ho fascinovala odmalička, už jako osmiletý kluk si přivydělával v rádiu. Obdivoval dřevní bluesmany typu Howlin' Wolfa, Muddy Waterse, Sonny Boy Williamsona a Little Watera.

Ve čtyřicátých letech založil kapelu The Kings of Rhythm a později odstartoval neuvěřitelnou kariéru Tiny Turnerové, která ho zcela zastínila. Tehdy se jmenovala Anna Mae Bullocková a vzali ji do kapely, když si jednou na zkoušce zkusmo stoupla za mikrofon a ukázalo se, že mladičká Tina (Anna) je zdaleka nejlepší zpěvačkou v okolí.

Do roku 1976 spolu vytvořili spoustu nadčasových hitů jako River Deep, Mountain High, Nutbush City Limits, Proud Mary. Turner však svou partnerku tyranizoval a měl problémy drogami. Jejich střety a rozvod zachycuje také hudební film Tina Turner: What´s Love Go To Do With It.

Slavné písničky Ike a Tiny Turnerových vyšly i u nás na mnoha kompilacích a pro fajnšmekry může být velmi zajímavé DVD Soul to Soul, které zachycuje mimo jiné část jejich koncertu, který se konal v Africe.

Ike Turner se později vydal na sólovou kariéru, ale zlaté časy už se nevrátily. Výjimečný úspěch zaznamenal v roce 2007, kdy získal Grammy v kategorii tradičního blues za desku Risin' With the Blues.

Reklama

Výběr článků

Načítám