Hlavní obsah

Tina Turner a Santana na unikátním DVD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní DVD Soul to soul působí na našem skromném trhu téměř jako zjevení, a to jak svým obsahem, tak nadstandardní vnějškovou úpravou. Zachycuje velkolepý, ale přesto zapomenutý festival, který se konal v roce 1971 v Ghaně. Špičkoví interpreti černé muziky z USA tam přiletěli v rámci tehdy módního sbratřování s Afrikou. Ideologický aspekt festivalu už dnešního diváka nemusí příliš zajímat, ale strhující živá hudba je aktuální i po 34 letech.

Článek

O svižný rock´n rollový úvod celé show se postarala mladičká Tina Turner a její divoce tančíčí doprovodná kapela Ikettes. Později ale zpěvačka předvede i bluesovější polohu svého hlasu, který doprovází Ike Turner vypjatými výkřiky své kytary. Stejně skvělý je i Carlos Santana, který sóluje a improvizuje ostošest a vůbec není důležité, jakou skladbu zrovna hraje.

Ironií osudu je fakt, že tyto živoucí legendy vůbec nebyly hlavními hvězdami festivalu. Tato role tehdy připadla energickému Wilsonu Pickettovi, zpěvákovi, kterého většina lidí zná jen z laciných kompilací typu "zlatá šedesátá léta", kde se pravidelně objevuje jeho chytlavý hit Land of 1000 dances.

Pickett byl naživo skvělý soulový zpěvák, přesto je z dnešního pohledu úsměvné, že na plakátech lákajících na festival bylo jeho jméno desetkrát větší než Santanovo - legendární kytarista byl uveden až na pátém místě.

Na festivalu vystoupili také gospeloví Staple singers či Voices of East Harlem a spousta dalších, jejichž jména už odvál čas. Celkem zábavné jsou i komentáře, které ke koncertům dotočili jejich účastníci. Někteří umělci se v nich dobře baví nad svými vlastními výkony. Každopádně jde o DVD, které vám vydrží na dlouho, i luxusní dvacetistránkový booklet a bonusové CD naznačují, že nejde o žádnou levnou rychlokvašku. Pro všechny rockery, bluesmany a nenapravitelné nostalgiky je Soul to soul povinností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám