Hlavní obsah

Zemřel scenárista Jean-Claude Carrière, spolupracovník Formana a Buñuela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský spisovatel a scenárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buñuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. Oznámila to podle agentury AFP umělcova dcera.

Foto: EFA/Maciej Kulczynski/PAP

Jean-Claude Carrière přebírá Evropskou filmovou cenu za celoživotní dílo.

Článek

Spisovatel zemřel ve spánku ve svém pařížském domově. Netrpěl žádnou zvláštní nemocí. Po posledním rozloučení v metropoli bude pochován v rodné obci Colombières-sur-Orb na jihu Francie, upřesnila Kiara Carrièreová.

Carrière patřil k nejuznávanějším filmovým scenáristům posledního půlstoletí. Podepsán je pod  Buñuelovými snímky Deník komorné, Kráska dne, Nenápadný půvab buržoazie, Mléčná dráha Buñuela nebo poslední Tajemný předmět touhy. S Buñuelem spolupracoval 19 let, až do režisérovy smrti v roce 1993.

Zemřela zpěvačka Juliette Gréco

Kultura

Spolupráce s geniálním Španělem byla sice nejvýraznější částí Carrièrovy filmové dráhy, jeho jméno je ale k nalezení i v titulcích dalších snímků. Vedle Jeana-Luka Godarda nebo Volkera Schlöndorffa často psal i s Milošem Formanem. S českým držitelem dvou režijních Oscarů, s nímž se seznámil v roce 1966, pracoval na filmech Taking Off, Valmont či snímku Goyovy přízraky. Carrière je podepsán i pod americkou adaptací Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí, ale i pod scénářem k Hanekeho Bílé stuze nebo k Plechovému bubínku.

Zemřel Miloš Forman

Stalo se

Jean-Claude Carrière, který sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl. Byl také hercem, režisérem a i textařem ikony francouzského šansonu Juliette Gréco, která zemřela vloni. S dalajlámou sepsal knihu, připomněla AFP.

Navzdory věku Carrière stále zůstával aktivní. Svoji poslední esej napsal v roce 2018 a loni se jako spoluautor podepsal pod scénář filmu Le sel des larmes, který natočil Philippe Garrel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám