Hlavní obsah

Zemřel ruský básník Jevgenij Jevtušenko

• Aktualizováno

Ve věku 84 let dnes ve Spojených státech zemřel slavný ruský básník a prozaik Jevgenij Jevtušenko. S odvoláním na autorova blízkého přítele o tom informovala agentura TASS. Jako spisovatel poststalinské generace byl jedním ze symbolů doby tání v 60. letech 20. století. Nebál se kritizovat tehdejší vládnoucí komunistických režim a v roce 1968 protestoval proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Ruský básník Jevgenij Jevtušenko

Článek

Jevtušenko zemřel v oklahomské Tulse, kde střídavě s Moskvou dlouhodobě pobýval. Do nemocnice básníka převezli už 12. března. Podle agentury TASS zanechal poslední vůli, v níž si přál být pohřben v ruské metropoli.

Jevtušenko, který působil rovněž jako autor scénářů a režisér, nejprve sympatizoval s komunisty, později se ale postavil proti nim. V 70. letech například kritizoval vypovězení Alexandra Solženicyna ze Sovětského svazu.

Kritika politických poměrů

V jedné z nejznámějších básní z roku 1961 postavil symbolický pomník obětem masakru Židů v rokli Babí Jar na okraji Kyjeva, kde nacisté povraždili přes 33 000 lidí. V básni varoval i před antisemitismem v SSSR.

Právě Jevtušenkova báseň a ohlas, který v zahraničí vzbudila, přiměly tehdejší sovětské úřady, aby židovské komunitě umožnily vybudovat nad hromadným hrobem pomník. Politické poměry kritizoval autor také v básni Stalinovi dědici z roku 1963.

Jevtušenko navštívil několikrát i Česko. V roce 1997 představil v Praze román Neumírej před smrtí o pokusu o převrat v Sovětském svazu v roce 1991. V Praze byl rovněž v roce 2009.

Jeho díla byla přeložena do několika jazyků a prodaly se jich miliony výtisků po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám