Hlavní obsah

Zemřel Robert Evans, producent Čínské čtvrti či Maratonce

Zemřel jeden z legendárních filmových producentů Hollywoodu Robert Evans, který stál u zrodu snímků, jako jsou Čínská čtvrť, Maratonec, Rosemary má děťátko či Kmotr, napsala agentura AP. Bylo mu 89 let.

Foto: Profimedia.cz

Robert Evans

Článek

Evans u filmu začínal v 50. letech minulého století jako herec, ale po natočení filmové verze Hemingwayova románu Fiesta v roce 1957 svět stříbrného plátna opustil, aby pomohl bratrovi s jeho oděvní firmou. Zpět ho přilákala nabídka slavného producenta Darryla F. Zanucka, který mu v roce 1966 předložil kontrakt na natočení tří filmů. Téhož roku jej jako šéfa produkce najalo studio Paramount.

Právě v tomto studiu pak měl mezi lety 1966 a 1974 na starosti vznik řady kultovních snímků i kasovních trháků jako byla například komedie Podivný pár s Jackem Lemonem a Walterem Matthau, Sbohem město C. podle předlohy Philipa Rotha nebo Love story, v němž hlavní roli hrála jeho třetí manželka, herečka Ali MacGrawová.

Jako šéfproducent studia dohlížel i na realizaci prvních dvou dílů série Kmotr. Pak založil vlastní produkční společnost, která pomohla na svět například snímkům Městský kovboj, Cotton Club nebo Dva Jakeové.

Podle agentury AP byl Evans dlouhá desetiletí nepřehlédnutelnou postavou Hollywoodu a ztělesněním už dávno neexistujícího přístupu k filmové tvorbě, kdy dostávaly projekty zelenou na základě instinktu a nikoli díky sofistikovaným průzkumům trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám